Почина легендарният лесовъд инж. Пейчо Върбанов

След дълго и тежко боледуване почина легендарният лесовъд инж. Пейчо Върбанов. Директорът на Югоизточното държавно предприятие е издъхнал на 73 години в кардиоболницата в Ямбол.

Инж. Върбанов е икона за българските горски и ловни специалисти. Той беше и душата на компанията с неподражаемите си истории и актьорски талант. 

Малцина знаят, че Върбанов е съученик на Велко Кънев и първоначално той е приет във ВИТИЗ през 1968 г., докато великият актьор е скъсан на втория кръг при кандидатстването от проф. Гриша Островски, който обяснява, че момчето няма талант и смята да се насочи към лесовъдството. По-късно обаче двамата разменят “ролите" си, пише "24 часа".

Инж. Пейчо Върбанов, е посрещал на лов всички български големци от последните 40 години - от Тодор Живков до настоящи политици. Той е един от най-младите директори на ловни стопанства по времето на комунизма - поема “Тунджа" до Ямбол на 36 години. 

Наскоро бе атакуван за лукса в ловния дом “Ормана", който е част от Югоизточното държавно предприятие. Но съществуването на този дом днес е изцяло заслуга на инж. Върбанов.

В зората на демокрацията е бил на път да се даде на приватизатор, който се интересувал само от земите и смятал да го унищожи. Но с буквално след ината и стоенето с дни на Пейчо Върбанов пред кабинета на бивш земеделски министър имотът остава в структурата на агроведомството и постепенно е възстановен от легендарния горски. 

Инж. Върбанов оглавява Югоизточното държавно горско предприятие от неговото създаване при преструктурирането на горския сектор при тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Той беше абсолютен професионалист в своята област, за което беше ценен от всички правителства и преди 1989 г. и след това.