Френски архитекти вдъхновени от Странджа, вдъхват нов живот на стари сгради 

На едноседмично посещения в ПП „Странджа”  към Изпълнителната агенция по горите бяха абсолвенти от най-големия във Франция Университет по архитектура. 

Десетте бъдещи архитекти ще изготвят проекти, с които ще възстановят стари сгради за нов живот и с ново предназначение. При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура. 

При това свое първо посещение в Странджа те огледаха над 100 обекта отвън и отвътре, като им направиха своеобразна диагностика. „Без да познават мястото, спецификата на сградите и т.н., студентите не биха могли да предложат решения” – така аргументира повода за посещението на абсолвентите в Странджа, арх. Цвета Кирова – един от преподавателите на групата студенти. Освен това студентите говориха с местни архитекти и строители, разгледаха кадастрални карти и други документи, касаещи тяхната работа.  

Готовите проекти ще бъдат представени в началото на идната година.

Домакините показаха на нахъсания проучвателен колектив от парижки бъдещи архитекти, емблематични места в ПП „Странджа”, забележителни архитектурни творения и разбира се, гостите се изхранваха само с местна кухня.

Такъв проект вече е бил изпълнен във Франция, Регионален природен парк Перш. Там творците са запазили елементи от архитектурата, гастрономията, майсторските ателиета.