Лозята на ДиВес са на сакралното място на битката при Ахелой

Разположена на Симеонова могила, близо до Черноморския бряг, в землището на Каблешково, винарска изба ДиВес съчетава история и винопроизводство. 

Симеонова могила е свързана с една от най-великите битки в историята на България. Битката при Ахелой се е състояла на 20 август 917 г. край река Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие. Според арабският хронист ал-Масуди в него вземат участие общо 122 000 души. 

На такова сакрално място, чутовно като Шипка и Сливница, земята, сякаш, е длъжна да ражда невероятен плод. Добре знаете, че няма случайни неща,когато говорим за кръв и земя.Толкова за историята.

По отношение на винопроизводството - ДиВес естейт притежава 166 декара лозя от сортовете Мускат, Совиньон блан, Мерло, Каберне Совиньон и Памид. Лозята са разположени по югоизточните склонове на неголемите възвишения между градовете Поморие и Ахелой. Гроздето в тях узрява превъзходно благодарение на умерено горещото лято и продължителната есен. Топлото слънце, соленото море и нестихващия морски бриз са неразделна част от тероара.

За производството на виното се използва най-съвременна енологична техника и технологии. Ръчно набраното грозде се транспортира на не повече от 4-5 км и се обработва веднага.

Избата разполага с дегустационна зала с 32 места.

Модерно – това е определението за розетата на ДиВес Естейт!

Те са изненадващо свежи и привлекателни – класически за тип Прованс розе. Галени от морския бриз „историческите лозя” успяват по великолепен начин да запазят в плода си свежеста на морското лято. Изключително чисто и хармонично Розе, създадено за да  впечатли задълго.

Розета на ДиВес Естейт  заслужено грабнаха два сребърни медала на V-тия Национален конкурс „Златен Киликс”Казанлък 2015,наред с многобройните си международни отличия. 

Розе 2014 Специална селекция - Нежен бледо розов цвят. Интензивен аромат, с чисти нотки на ягода и зряла череша, подсилени от зелена коприва. На вкус е свежо и заоблено, с дълъг ароматен финал.  

Розе 2013 Специална селекция  - Красив розов цвят с искрящи малинови нюанси. Ароматна хармония между червени горски плодове и сочна череша. Вкусово е меко, балансирано и носи жизненост като цяло.

Прецизен  подбор на най-доброто грозде от бели сортове, набрано ръчно от изгрев до обед, внимателно транспортирано на 4-5 км до винарната и незабавно охладено до 7-8 градуса по Целзий след пресоване, позволяват перфектен контрол при последващата ферментация.

Мускат 2014 Лимитирана серия - красив жълто-зелен цвят. Доминират аромати на бели цветя и здравец, подсилени от нотки на ароматни треви и цитрус. На вкус това вино е балансирано, изкусително пивко и с мощен ароматен финал.

Совиньон Блан 2014 Реколта 2014 Специална Селекция-жълто-зелен цвят с гранатови отенъци. Деликатен нос, с нюанси на цветя и цитрус. Богат вкус – минерална структура, изкусително пивко вино, с приятно продължаващ финал, завършващ с лека ванилия.

Но Винарната е отличителна със забележителните си червени вина,oтгледани с грижа за оптимално плододаване и баланс. Сортовете червено грозде са набрани ръчно в ранните часове на деня. Впоследствие в зависимост от индивидуалното качество на сока след пресоване,технолози определят дали за последващата ферментация ще използват стоманени или дъбови съдове.

Мерло Барик 2013 Реколта 2013. Дълбок, тъмно рубинен цвят. Аромат на сушени горски плодове, подправки и карамел, тютюн и фин минерал. Плътен вкус със стопени танини. Дълъг и интригуващ финал.

Серията от висок клас вина на ДиВес Естейт „Специална селекция“ успешно демонстрира най-доброто от техните умения. Множество златни медали и награди от най-престижните изложения в Англия, Франция, Германия, Австрия, както и отличните отзиви от многобройните клиенти потвърждават отлични резултати. От най-доброто ръчно набраното и специално селектирано грозде, винифицирано с най-голяма грижа и съвременна енологична техника и технологии  Дивес с гордост бутилират кулминацията на своите умения.

Мерло Барик 2013 Реколта 2013 Специална селекция - Вино за колекционери

Прекрасен тъмночервен цвят с аромат на череша и боровинка, примесен с горчив шоколад, тютюн и ванилия. Добре балансирано плътно тяло, което завършва с приятнa пикантност.

Мерло Барик 2012 Специална селекция - Вино за колекционери

Първият златен медал в българската винена история на Decanter world wine awards (95 точки)!

Букет от вкус на къпина и източни подправки с привкус на мента. Лек, изискан аромат с нюанси на шоколад и малина и прекрасно овладян, траен, резлив послевкус върху небцето. Богато на вкусове и аромати, добре балансирано вино, отличаващо се с финес и истинска класа. Виното е красиво майсторско изпълнение.

Петъчна дегустация на 25 март, 2016 г., от 17:30 ч във Винен салон Дундакови - Казанлък. Водещ дегустацията: Иван Рангелов-ДиВес Естейт

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови