Едоардо Миролио прави своето убежище в лозята

Италианецът в село Еленово, Новозагорско е Скорсезе на Ноара

Естетиката на film noir е повлияна от немския експресионизъм в киното – от онези филми с луди учени, страшни същества и обстановка, която те кара да се чувстваш малък в големия индустриален град. В центъра на историята на „черния филм” често се намира частен детектив или просто жертва на обстоятелствата, присъства замъглен екстериор – осветление, даващо ефекта на chiaroscuro,нощ,дъжд,небалансирана композиция и не на последно място – la femme fatale. Разбира се, зад всеки шедьовър на жанра стои по един емблематичен режисьор.

Днес ноарът продължва да просъществува под формата на нео ноар. Но вече не е само жанр, а по-скоро школа, набор от похвати за пресъздаване на реалността в определена естетика.

Ако възприемате правенето на вино като създаване на киношедьоври, то италианецът  Едоардо Миролио в село Еленово, Новозагорско е Скорсезе на Ноара. Преди около 30 години потомственият индустриалец идва за първи път в България и като утвърдено име в европейския текстилния бранш  се заема с възстановяване и създаване на нови текстилни  предприятия в района. От корените в Италия, от областта Пиамонте Алба, където фамилията притежава  винарската изба “Тенута Карета” идва страстта  на Миролио към виното. Приемайки България за своя втора родина, той изгражда и тук своето убежище в лозята, по  примера на старото класическо европейско лозарство и винарство , в което гроздето и избата са едно цяло.

Лозята са нови, на площ повече от 2000 декара, а още около 3200 декара очакват своето засаждане. Лозите са само от френската фирма за производство на лозов посадъчен материал “Гийом” от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран, Пино ноар, Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, както и от българските сортове – Мавруд и Рубин. Фирмата е емблематична и гарантира стопроцентова чистота на сорта. От всеки сорт се използват различни клонове, което дава възможност да се извлекат максимално добри аромати от гроздето. Целта е единствено от него да се направят уникалните по качество вина от изба “Миролио“. 

За да се постигне това, се прибягва до една малко позната и не прилагана в България практика преди гроздобера да се откъсват излишните гроздове от лозата, за да могат останалите да натрупат желаното количество захари и киселини.

Що се отнася до Ноара, пиното е – la femme fatale   на  Миролио. Тук сортът е намерил тероара си ,а стилът на виноделие на избата е открил себе си-стил Ноар.

ЕМ Blanc de Noir-“Блан де ноар” (“Бяло от черно”)

Сорт: 100% Пино Ноар

Цвят: екрю  със златист нюанс

Аромат: Деликатен, свеж цитрусов с тревисти тонове и развитие във вкуса на ягоди в компот

Вкус: Свеж, плътен, мек, хармоничен и подканящ

Подходящо за консумация с: Рибни ястия и бели меса, панирани зеленчуци и жълти сирена панирани зеленчуци и жълти сирена.

Пино ноар е "труден", но благодатен сорт. Напъпва рано и е предразположен към измръзване; зрее рано и прекалено топлият климат не му понася; с тънката си ципа е предразположен към гниене. Паралелно с това пино ноар е някак си многолик, склонен е да се променя и да се нагажда към мястото, където е засаден. За това свидетелстват многобройните му клонове, даващи различни акценти в характера на виното, което от своя страна приема в себе си и фокусира деликатния характер на сорта и на тероара.

ЕМ Пино Ноар ЗНП 

Сорт:  100% Пино Ноар

Цвят: Червен с керемиденокафеви нотки.

Аромат: Неповторим аромат на черни череши и вишни, кафе, дим, подправки.

Вкус: Комплексен елегантен екстракт от череши, допълнен от нотки на дъб и пушек. Плътен ванилов крем, сладки танини и дълъг послевкус характеризират това уникално вино.

Отлежаване: 12-15 месеца в барици от френски дъб и 3-6 месеца в бутилката.

Подходящо за консумация с: Бели и тъмни меса, дивеч, паста и пица, млади сирена

Епилог: По чаша червено вино, по чаша милост за сърцето всеки ден, най-добре от сорта Пино Ноар – това са част от препоръките на Европейското кардиологично дружество. Веществата, носещи благодат за сърцата ни са полифенолите и в частност – ресвератрол, който е най-изследван. Та точно с този ресвератрол са най-наситени червените вина от сорта Пино Ноар. Нов български  Ноар с италиански режисьор. Истински Нео Ноар! 

Прожекции: винен салон Дундакови, само този петък с чаша Ноар в ръка.

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови