Изба Братя Даскалови - философски смекчени и улегнали вина

Винарска изба Братя Даскалови е следващият участник на фестивала, който ще се проведе в експоцентър Флора на 1 и 2 юли с безплатни дегустации на вина, сирена и колбаси.

Избата е с 11-годишна история.

Пътят на избата, както обяснява собственичката Катя Стоянова, е труден и „трънлив“. Търгувайки с вино и алкохол, семейството й решава да се „посвети“ и в собствено производство. Закупуват избата в село Братя Даскалови /област Стара Загора/, която тогава е само за стареене на вина, инвестират  в оборудване за първично винопроизводство. Следващата година засаждат първите си 100 дка лозя, следващата – още 300. 

В световен мащаб пазарът на вино се разраства, коментира още Катя Стоянова. В цял свят, включително и у нас, става все по-модерно да се пие вино, докато производството на грозде е ограничено  географски – от чисто климатична гледна точка. Така че – нека да има конкуренция, тя носи развитието. 

Светът е голям, пазарът – широк, място има за всички. Точно на този философски и човеколюбив принцип подчинява  работата си Винарска изба Братя Даскалови. И успяват някак да се справят – и в трудните години, когато се налага непрекъснато да инвестират в лозя, да понасят замраз, суша и неволи, докато все още закупуват гроздето за производството си. 

Днес винифицират  само това, което сами си произведат. Реализират го и у дома, и навън. С много труд и усилия спасяват дори трагичната за цялата страна реколта 2014. И ако можем само с две думи да опишем  „творчеството“ им, това са философски смекчени и улегнали вина, както може да се очаква от най-философската напитка, във вероятно най-философски концептуализираната винарна у нас.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови