Проф. Чирков: Таратор с чесън в жегите

Повече вода и секс препоръчва кардиологът през лятото

Кардиохирург №1 проф. Александър Чирков препоръчва таратор в жегите.

„Аз няма да издам никаква тайна – всеки разумен човек, че дори и децата вече знаят, че временно човек трябва да се откаже от пържолите, бекона, тлъстите яхнии, лютите чорби, да не говорим за сланината и др. Само леки храни. Много салати от пресни зеленчуци. 

Ние, българите, имаме и една много хубава храна, която винаги препоръчвам, защото ще опази сърцето ви – това е тараторът. Не пропускайте ден без таратор на трапезата“, обясни проф. Чирков, цитиран от retro.bg.

"С таратор, повече чесън, вода и секс ще преборите жегата. И не забравяйте, никакво преяждане и никаква злоба. Това ще ви съсипе по-напред, отколкото инфаркт или инсулт", допълни кардиологът.

Според кардиолога не литър и половина, а дори 3 литра вода трябва да се изпиват в горещите летни дни. На когото не му харесва, ще се насилва, коментира той.

Проф. Чирков съветва да се внимава с пиенето на бира. При приема на по-големи количества се нарушава равновесието в организма, загубва се компенсацията на електролитите.

Припомняме, че през 1986 г. известният лекар направи първата трансплантация на сърце в България и на Балканите. Той е създател на болницата „Св. Екатерина”, както и на българска школа по кардиохирургия, известна в целия свят с авторитета си.

Ето и рецептата за таратора:

Продукти

краставици – 2-3 броя

кисело мляко - 2 кофички /желателно е да е 3,6%/

сол на вкус

черен пипер

чесън

копър

зехтин

вода

Приготвяне

Нарежете на много ситно обелените краставици и ги изсипете в тенджерата.

Добавете сега двете кофички кисело мляко в тенджерата като предварително добре разклатете кофичките за да се разбие добре млякото. Добавете вода в съотношение 1:1. Разбира се, за да не стане тараторът много воднист е желателно да ползвате мляко с 3,6%.

Чесънът е желателно да е много ситно нарязан или смачкан с преса за чесън. Добавете чесъна, копъра, черния пипер, зехтина, сол на вкус. Разбъркайте добре сместа и можете да поднесете.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови