Бургазлийката Златина е виртуоз на тортите в Южен Уелс

Опитайте нейната рецепта за лесен ягодов чийз кейк

Родената в Бургас Златина Люис е един от виртуозите в направата на торти в Южен Уелс. За нея е истинско удоволствие да предава уменията си на другите почитатели на захарното изкуство - били те професионалисти или любители. Това е и същността на гилдията във Великобритания, която е с многогодишни традиции в тази сфера – целта е да се продължи живота на изкуството. Златина е член на тази гилдия и е акредитиран демонстратор и преподавател.

През 1991 г. Златина Люис завършва професионален курс по хлебарство и сладкарство към ТОХ – Бургас. Това й помага да добие един по-задълбочен поглед към сладкарската индустрия. През тези години обаче захарното изкуство все още не е толкова добре познато в България. С него започва да се занимава във Великобритания преди повече от 5 години. 

Ето една рецепта ягодов чийз кейк на Златева Люис:

Продукти:

250 г бисквити с овесени ядки

100 г масло-разтопено

1 ванилия

600 г Крема сирене или Маскарпоне – стайна температура

100 г пудра захар

300 мл  сладкарска сметана за биене

400 г ягоди - почистени

25 g пудра захар

Приготвяне: 

За основата, натрошете бисквитите и смесете с разтопеното масло, като се стараете то да се поеме от бисквитената смес.  Изсипете сместа в подготвена тавичка – 23см с подвижно дъно, като на дъното и сложите кръг от пергаментова хартия и подвиете краищата.  Притиснете с лъжица бисквитено/маслената смес така че да приеме формата на дъното и да се получи платка с дебелина около 0.5 см. Сложете в хладилника за около 1 час. 

Направете пълнежа като разбиете с миксер мекото сирене (Крема /Маскарпоне), ванилията, 100 г пудра захар, добавете и сметаната и разбийте до получаване на гладък, пухкав крем. Не пребивайте прекалено сместа, за да не се пресече сметаната.  Изсипете върху изстудената бисквитена платка и загладете с шпатула.  Оставете в хладилника 12-24 часа.  Извадете от формата.  

Преди поднасяне пюрирайте с миксер 300 г от ягодите с 25 г пудра захар, преминете през сито за да отстраните семенцата на ягодите и изсипете върху чийз кейка, като украсите отгоре с останалите ягоди нарязани на половинки.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови