Вижте захарните декорации на Златина Люис

Бургазлийката дойде от Южен Уелс, за да води курс в родния си град

Топ сладкарят Златина Люис пристигна от Южен Уелс в Бургас, за да проведе курс по захарни декорации. Тя демонстрира как се прави букет от летни цветя върху торта. 

Курсът бе на 23 и 24 август в кулинарно училище "Антре".

Цветята, изработени по време на курса са Clematis - Клемантини; Vinca Minor Variegata - Зеленика; Fuchsia - Градинска обичка.

Златина Люис обучи последователите си как с помощта на захарна маса, цветарско тиксо и цветарска тел да изработят сами уникален букет от захарни цветя, подходящ за декориране на торта за сватба или за специален случай.

Златина е акредитиран преподавател и демонстратор към Гилдията на Британското захарно изкуство. 

Има Златен медал 2015 - Cake International - Бирмингам - най-големия тортен конкурс в света, бронзов медал 2016 - 8ми Интернационален конкурс на Британската гилдия по захарно изкуство. 

С правене на торти Златина започнала да се занимава след завършване на гимназия. През 1991 г. Е завършила професионален курс по хлебарство и сладкарство към ТОХ – Бургас. Това й помогнало да добие един по-задълбочен поглед към сладкарската индустрия. През тези години обаче захарното изкуство все още не е толкова добре познато в България.

С него започнала да се занимава във Великобритания преди 6 години.

Попаднала случайно на кулинарно изложение в Кардиф, където за първи път видяла уникална изработка на фигури, направени от захарна маса (захарно тесто). И, понеже винаги е била почитател на художественото изкуство във всичките му форми, изведнъж прозряла възможността за съчетание на любимото й хоби сладкарството с изява на артистичност.

Работата й не остава незабелязана. Преди 5 години я канят да стане член на Британската гилдия на захарното изкуство. Малко по-късно е избрана за секретар на филиала в Кардиф, а от 2013 година е акредитиран преподавател и демонстратор към Британската гилдия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови