Уникално биовино се представя на МастърФест във Флора Бургас

Катерина Димитрова отглежда 130 дка биологични лозя в региона на Айтос. Насажденията са разположени на проветриво място с лек южен наклон, много подходящ терен за биолозя.

Третират ги с най-новия клас биопестициди – екстракти от растения: нямат карантинен срок на действие и са напълно безвредни за хората и околната среда.

Вината от нейната марка „Тракийски легенди“ участваха във ВинотоФест в Бургас през юли т.г. Биовината бяха оценени високо от руската сомелиерка Наталия Матыцина, която посети изложението.

"Тракийски легенди" ще участва в МастърФест, който ще се проведе във Флора Бургас на 3, 4 и 5 септември.

Ето какво сподели Катерина Димитрова пред burgasdream.com: 

Човек, за да е добър в нещо, трябва много да чете. Завършила съм Английска гимназия и го знам това. Трябва да се работи, както на полето, така и теоретично да се образова. Била съм на курс по трайни насаждения, по растителна защита също. Перманентно съм в среди на агрономи. 

За трета година бутилираме вино.

Първите вина, които бутилирахме не бяха биологични. Втората и третата година вече са биологични. Гроздето съм го купувала от колеги, с които работя. Включително и търгувам на едро с препарати за растителна защита, най-вече биологични. 

Тази година вече ще мога да направя биовино от моите лозя. Тъй като при трайните насаждения три години е преходния период. По еврорегламенти това е преходният период, защото е с дълбока коренова система. 

На четвъртата година се дава сертификат. Изключително сме контролирани от сертифициращи фирми и от Държавен фонд земеделие. Прават лабораторни анализи, инспекции на място, следи се документацията. Съответно получаваме и субсидии. ЕС преференцира биоземеделието, като целта е да станат на достъпни цени биопродуктите, за да може повече хора да ги консумират.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови