Баби варят лютеница по поръчка по селата

Между 4,50 и 5 лв. искат за кило лютеница предприемчиви баби на село, които са превърнали приготвянето на типично българската зимнина в сериозен бизнес.

Лютеницата обаче не може да се купи, когато ви хрумне. Всичко става с предварителни заявки, които трябва да се дадат най-малко 3-4 дни по-рано.

В някои села предприемчиви пенсионерки дори са стегнали нещо като малки цехове и варят лютеницата в големи казани. В цената обаче не е включен амбалажа - така че клиентите, размечтали се за филийка със сирене и лютеница, трябва да предвидят и съдинка, в която да им сипят - буркани, кофи.

Според купувачи лютеницата по поръчка е по-изгодна от други оферти за домашния деликатес - например предлаганите във Facebook или сайтовете за безплатни обяви. Там цените също са между 3 и 5 лв., но за едно бурканче, пише "Монитор".

При бабите цената също варира в зависимост от това на колко те купуват суровината и най-вече на пипера, който формира най-голямата част от себестойността на лютеницата.

От Асоциация "Български пипер“ съобщиха, че тази година цената на пипера ще е с една трета по-ниска от миналата година.

"Миналата година цената на килограм червен пипер беше 70 стотинки, а тази година очакваме тя да падне до 50 стотинки", каза председателят на асоциацията Георги Василев. И уточни, че това са цените на полето – без опаковка, без ДДС и транспорт. Според Василев колкото и да искат прекупвачите и търговците по пазарите да товарят цената конкуренцията е толкова голяма, че няма да успеят.

Лютеницата ще излезе най-евтина в средата на септември, когато цената на суровината ще стигне дъното, съобщи още шефът на асоциацията. Ниските цени това лято се обясняват с повечето засети площи и по-високия добив ще осигурят цялото търсене за суровина за домашна лютеница. Очаква се тази година добивът на пипер да стигне 190 хил. кг. Това е предостатъчно да се задоволи цялото вътрешно потребление за домашни нужди, посочи Василев.

Коментари   

#1 Канева 29-08-2016 10:55
А можебли да дадете координати на бабите.
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови