На пазар в Бургас: Скариди за 30 лв./кг, сьомга – за 25 лв./кг

Ето една рецепта за панирани калмари на Севда Андреева - MasterChef на България за 2016 г.

Освен цаца за 2 лв./кг и попчета за 5 лв., в рибните магазини на пазара Краснодар в Бургас има и истински морски деликатеси, видя репортер на burgasdream.com.

За ценителите, които не жалят средства за чревоугодничество изборът е богат. Предлагат се кралски скариди за 30 лв. килограма. Те са два вида – сурови и сварени, като разлика в цената няма.

За изненада сьомгата се оказва малко по-евтина. Филе от тази деликатесна риба е 25 лева за килограм. Туби от калмари са 17 лв./кг, пипалата са 15 лева. Има обаче и бейби калмарчета – по 10 лв. килото.

Предлагаме една рецепта за калмари на Севда Андреева, MasterChef на България за 2016 г., която е бургазлийка и знае как се приготвят морските дарове.

Севда е на 39 години. Обиколила е света със съпруга си, като фотографи в цирк. Преди 2 години се връща в България, за да има дете. Тя е вегетарианка, но няма проблем да готви месо.

Ето рецептата на Севда за панирани шайби от калмари:

Необходими съставки

калмари - 5 туби

яйца - 2 бр.

лимонов сок - 2 с.л.

сол - 1/2 ч.л.брашно - 5 с.л., 

бялоцаревично брашно - 2 с.л.

бакпулвер - 1 щипка

олио 

Приготвяне 

Измиваме и почистваме калмарите, режем ги на шайби с широчина около 1 см и ги разбъркваме с лимоновия сок. В дълбока купа разбъркваме брашната със солта и бакпулвера. Прибавяме разбитите яйца и правим гъста кашичка.

Загряваме олиото на котлона, потапяме всяка шайба с панировката и панираме. Отцеждаме от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови