Елате на кулинарното шоу със захарни цветя на Златина Люис във Флората /снимки/

Виртуозът в сладкарството прави демонстрации на МастърФест, получете безплатни професионални съвети 

Часове преди да хване самолета си за Уелс, виртуозът в сладкарското изкуство Златина Люис ще направи кулинарно шоу със захарни цветя във Флора Бургас.

МастърФест ви кани на шоу с един от виртуозите, световно признат артист, който ще ви въведе в магията на захарната декорация на 3 септември. Реалистичните цветя са нейни специалитети. 

Родената в Бургас Златина Люис ще бъде гост следващата събота на Феста във Флора Бругас. За нея е истинско удоволствие да предава уменията си на другите почитатели на захарното изкуство - били те професионалисти или любители. През деня вие ще можете да видите малка част от нейните творения, но в 18.30 часа тя ще демонстрира как ще правят захарни цветя. 

Златина е член на гилдията във Великобритания, която е с многогодишни традиции в тази сфера – целта е да се продължи живота на изкуството. 

В България това все още това е нов вид изкуство, което обаче се разраства много бързо и има много почитатели. Нашата страна също има много известни представители на захарното изкуство, повечето, от които живеят зад граница или са в столицата. 

През 1991 г. Златина Люис завършва професионален курс по хлебарство и сладкарство към ТОХ – Бургас. Това й помага да добие един по-задълбочен поглед към сладкарската индустрия. През тези години обаче захарното изкуство все още не е толкова добре познато в България. С него започва да се занимава във Великобритания преди повече от 5 години. Попада случайно на кулинарно изложение в Кардиф, където за първи път вижда уникална изработка на фигури, направени от захарна маса (захарно тесто). И, понеже винаги е била почитател на художественото изкуство във всичките му форми, изведнъж вижда възможността за съчетание на любимото й хоби сладкарството с изява на артистичност.

Едно от любимите й изпълнения са захарните цветя. Наследила е любовта към цветята от двамата си родители, които били страстни градинари, а балконът на майка й в Бургас и в момента прилича на кичеста градина. От ръцете на Златина са излезли безброй сладки рози, лалета, зюмбюли, нарциси, орхидеи.

Златина Люис вече е направила няколко курса в Бургас, които се радват на голям интерес.

През 2015 тя участва в няколко районни и национални състезания. 

„Реших че е крайно време да се явя и на съревнование, за да проверя способностите си”, разказва тя.

На 6-8 новмври м.г. тя участва за първи път в най-голямото в света тортено шоу което е в Бирмингам NEC комплекс с над 1200 участия в различни дисциплини на захарното искуство и декорация на торти. Гости през тази година са най-големите световни светила от бранша.

„Там участвах в дисциплината за малък сладкарски продукт до 30 см, където се състезавах с още 215 виртуозни представители от цял свят. Конкуренцията беше неуписуемо висока а стандарта главозамайващ. Аз не очаквах абсолютно нищо, но се гордеех, че участвам между толкова добри декоратори, без надежда за каквато и да е награда. На 7-ми ноември резултатите бяха съобщени и аз не можах да повярвам на ушите си, че бях наградена със златен медал. И до ден днешен немога да повярвам, че за първи път участие спечелих злато”, казва още Златина.

В момента работи за друго интернационално съревнование на Британската гилдия по захарно изкуство което ще е на 21-22 май, което се състои веднъж на 4 години. 

Ще участва както като индивидуален представител, така и като секретар в гилдията. Тя самата организира груповото съревнование в Кардиф, който ще се съревновава срещу останалите 29 филиала в страната за първото място. 

"Стандартът на съревнованието е много висок, защото е на определена тематика и не е позволено ползването на абсолютно никакви подпори или вътрешни структури и помагала, а журито гледат и за най-малката грешка", обясни още Златина.

ОЩЕ ЗА СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови