37 тона вино ще направят в изба Евксиноград

По-рано започна тази година гроздоберът в бившите царски лозя в правителствената резиденция в Евксиноград.

Очаква се близо 35-37 тона вино да напълнят половинвековните бъчви в базата на властта в Евксиноград, съобщи “Труд”.

В прибиране на реколтата участва само персоналът на резиденцията, за който процесът е истинско свещенодействие. Гроздето се бере и се поставя в специални касети, за да не се мачка и наранява, обясни главният технолог на първата и вече единствена държавна изба в страната Нели Тодорова.

„Винарска изба Евксиноград” се намира на север от Варна и е разположена на територията на едноименния дворцов комплекс. Първият гроздобер в Евксиноград, за утоляване жаждата на височайшите особи и техните гости, е още през 1891, като вината са правени в съществуващата монашеска изба. 

Новата изба е строена през 1896-1897 година по немски проект. Решена във възрожденски стил, технологично тя е може би най-професионално проектираната изба в България в продължение на десетилетия. Простира се на две подземни нива, като помещението с бъчвите, в което отлежават вината е на 12 метра под земята. Там все още има бъчви, в които отлежават вина. 

Стари карти на лозята показват, че през 1913 година избата е разполагала с 370 декара лозя. Днес са 110 декара, засети в периода 2003–2005 година с помощта на Германския Червен Кръст - само бели сортове: шардоне, рейнски ризлинг, траминер, врачански мискет и червен мискет.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови