Рифай: Рекламирайте се с траките и виното 

Спартак е българин

България трябва да се рекламира с нещо символно. Това заяви Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН, цитиран от БГНЕС. 

Рифай посочи и конкретни данни за приходите от туризъм, от които е видно, че браншът е третата най- голяма индустрия в света, след химическата и петролна промишленост. Като пример той посочи, че има 1.2 млрд. пътуващи туристи през 2015 г. 42% от тези туристи заявяват, че целта на пътуването им е културен туризъм, въпреки че е трудно да се каже, че хората пътуват само с една цел. Това обаче е показателно, че културният туризъм има значим ръст, коментира Рифай. 

Всяка страна може да говори за реки, морета и планини, както и за великото минало. В Кения, посочи той, са намерени човешки останки на 3 млн. години. “Това, което има значение е как представяте тези истории на света, как ги продавате като туристически обект”, коментира Рифай. По тази причина трябва да се акцентира върху траките. 

Всеки знае за древните гърци и инки, коментира той, но много малко знаят за траките. Затова “възможността да представяте на света нови и нечувани истории е много голяма”, обясни той. 

Град Петра, даде пример той е построен от набатеите, които са съвременници на траките и гърците и римляните, това, което хората не знаят, е, че съвременните йорданци са наследници на набатеите. По същия начин и ние трябва да разказваме нашата работа. 

Така например Рефай разказа, че е от поколението, които са израснали с историите за Спартак, но не е знаел, че той е българин. “Така, че трябва да го заявите на висок глас: "Спартак е българин. Вие сте едно от най-важните племена. Трябва да подчертавате стойността на вашата история, за да привлечете вниманието на света. Можете да направите това чрез историите на хора, на вина. Самата история на виното може да стане такава реклама. Имате бог на виното, колко народи имат бог на виното”, коментира той. 

Туризмът е вече на трето място в света като една от индустриите, които имат най-голям принос за развитие на световната икономика, заяви от своя страна министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. 

Страната ни заема едно достойно място в класацията на сектора. За първите десет месеца на тази година вече у нас са идвали 7.5 млн. чуждестранни туристи, което е абсолютен рекорд до момента и така, както се движим, до края на годината ще надминем 8 млн. чуждестранни туристи, похвали се Ангелкова. Тя каза още, че културно-историческият туризъм, както и СПА и балнеотуризмът ще помогнат за разширяването на туристическия сезон.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови