При Макс: Вкусни пици за математици /снимки/

Италианецът почерпи състезатели от 5 клас на ПМГ „Никола Обрешков“ в Бургас

Италианецът Макс, собственик на пицария „Пиаца гранде“ в Бургас, покани на гости 11 петокласници от ПМГ „Никола Обрешков“. Момчетата и момичетата са най-добрите математици в града в своята възраст, спечелили призови места във всички състезания.

Вкусни пици за математици. Така бе наречена почерпката от италианеца, който с много любов направи пиците. Макс върти тестото над главата си, а продуктите, които слага, без изключение са от Италия. „Тестото е без мая, но е живо. В него има микроорганизми, които са полезни за храносмилането“, обясни той.

Малките математици бяха с учителката си – 25-годишната Милена Башова, която е също възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“ и се е дипломирала току-що по специалността математика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Младата класна нарича учениците си „моите златни пиленца“ и е щастлива с професионалната си реализация. Децата я обичат много.

“Като студентка работих в Център по забавна математика и това ми даде един нестандартен подход. Като учихме дробите, ги представях като разрязване на пица. Използвах и кутия с бонбони. Всеки можеше да вземе само, ако каже каква част остават. Кодирахме и с морзовата азбука“, обясни Милена Башова.

Диян Бобев е безспорен фаворит в математическите състезания. Той печели първи места на всички състезания в Бургас. На „Хитър Петър“ е 6-ти в България, а на „Иван Салабашев“ – трети.

Борис Георгиев обаче му е силна конкуренция, Георги Костадинов също.

Паула Николова е на първо място в Коледното състезание, а Калина Колева е на второ място в „Иван Салабашев“. На първо място в „Коледното“ е Иван Станков, който е и най-артистичен.

Макс се запозна с малките математици, след като те оцениха по достойнство най-добрите пици в града. Тяхната учителка не пропусна да ги изпита по време на обяда, каква част /представена като дроб/ остава в чиниите им. 

Коледното пиршество стана факт с помощта на общинската съветничка Карамфилка Апостолова, която е известна с благородните си дела и със склонността си да помага на хората.

ПОВЕЧЕ ЗА МАКС ЧЕТЕТЕ ТУК!

 

На снимките отгоре надолу:

Малките математици с учителката Милена Башова, Макс и Жана и общинската съветничка Карамфилка Апостолова

Макс прави пиците

Учителката Милена Башова с Иван Станков

Момчетата

Момичетата

Математиците с грамоти от поредната състезание

 

Текст и снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови