Винарска изба с поръчка за 184 години напред

Вижте българското вино, което съдържа ензима на дълголетието

Ензимът на дълголетието се съдържа в мелнишкото червено вино. Славата на му се носи още от времето на император Траян. Днес в брюкселския кралски музей на изящното изкуство се пази мраморна плоча от Мелник от 215 г., на която бог Дионис е изобразен като тракийски конник. Тя показва, че лозарството и винарството в Мелник са били добре развити, казва проф. Виолета Нешева.

Мелнишкото вино печели Първото международно изложение на виното в Париж. А собственикът на избата, която участва - Манолис Кордопулис, получава поръчки за доставка за 184 години напред. Отказва ги с аргумента, че ако трябва да задоволи търсенето и да увеличи производството, ще развали качеството. Питието на Бакхус от мелнишките изби е било любимо на Уинсън Чърчил. Всяка година той си поръчвал по 500 литра. А мелнишките изби са единствени в света. Те са естествени, издълбани в планинския скат. В тях температурата е постоянна. Разкопани са 2 в Болярската къща, две в манастира "Св. Богородица Пантанаса" и др. В тях освен вино през годините са се обработвали метал и стъкло

Музей на виното разказва историята на еликсира в Мелник. В него може да се види машинка, която е отделяла семките на гроздето, за да не се смачкват при ферментацията и танините да не влизат във виното.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови