Диетолози съветват: Как да не качим килограми по празниците

Хората склонни към напълняване и тези, които са спазвали коледния пост, трябва да внимават най-много с разнообразната храна на празничната трапеза, предупреждават диетолози. 

Как да се предпазим от бързите килограми. Ето няколко полезни съвета, които споделиха диетолози и ендокринолози пред БНР.   

Хората, които имат склонност към напълняване трябва да внимават с храните и напитките на празничната трапеза, предупреждава ендокринологът д-р Райна Стоянова от столичната Университетска болница „Царица Йоана“.   

„Това са хора, които знаят, че лесно качват килограми, които знаят, че по принцип лекарите им препоръчват да се въздържат от определен тип храни и напитки. Те не бива да се отпускат по време на празниците, това важи за всички, но най-вече за този тип хора“.   

Внимателни трябва да са и всички останали, които не искат да качат бързи килограми покрай празниците. 

Захранването след дългия Коледен пост също не е за пренебрегване: „Трябва да става наистина постепенно и внимателно. Трябва да се въвеждат отделните животински хранителни групи един след друг в различните дни, не да се нахвърляме на храната на Коледа наведнъж - да въведем първо млечните продукти, яйцата и чак след това месото и месните продукти“. 

За Коледа и Нова година Таня е дошла на гости при децата си в София. Тя разказва, че от години опитва да се храни балансирано.   „Килограмите след това рефлектират върху здравето на човека и затова той трябва да регулира храненето с разтоварването“.   

Така наречените бързи килограми, са свързани най-вече с натрупване на мазнини в корема и талията. Това обаче може да доведе до омазняване на вътрешни органи, предупреждава ендокринологът д-р Стоянова.   „Черният дроб, може да се развие така наречената стеатозна болест при напълняване и особено омазняване на черния дроб и може да се стигне до възпаление“. 

Георги Райнов също залага на недотам обилната трапеза. „На 25 декември сигурно ще дояждаме това от вечерта, предимно постни яденета. Вече съм на възраст, когато не наблягаме много на мръвките. Предпочитам риба“. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови