Питие преди новогодишната трапеза

Съвети от експерти как да избегнем преяждането и препиването в новогодишната нощ      

Обилното ядене и пиене в новогодишната нощ са стара традиция. 

Как да избегнете преяждане, препиване и напълняване на новогодишната трапеза, съветват специалистите.

Как да не преядем

Постарайте се по-малко да мислите за ограниченията

Всеки път, когато се страхувате да хапнете нещо допълнително или трескаво броите калориите на определено ястие, можете подсъзнателно да се докарате до непоносимо желание да се нахвърлите върху забранения плод. 

Затова се опитайте да мислите по-малко за ограниченията, да не разделяте ястията според принципа „може“ и „не може“, а повече се наслаждавайте на храненето и общуването в празнична атмосфера, съветва ендокринологът и диетолог Фатима Дзгоева, ръководител отделение за диетична терапия към руския Национален медицински изследователски център.

„Метод на чинията“ срещу преяждане

Преди хранене огледайте цялата маса, решете какво искате да опитате. След това визуално разделете чинията си на две равни части. Едната част напълнете с леки зеленчукови салати. 

Разделете втората част също на две равни части: в едната поставете протеинови ястия, а в другата - гарнитури. Можете да добавяте различни ястия по ваше желание, но най-важното е да напълните чинията, като имате предвид горните две правила. 

Такъв съзнателен и балансиран подход ще ви позволи да избегнете преяждане и чувство на тежест след хранене, тъй като няма да ядете от общата маса, а от собствената си, предварително събрана чиния, казва специалистът пред „Российская газета“.

Не гладувайте в първата половина на деня

Докато времето ни минава в приготвяне на храна, подреждане на масата и чакане на гости, забравяме или нямаме време да починем и похапнем. Постарайте се обаче да не гладувате през първата половина на деня, за да избегнете преяждането във втората му половина. 

Опитайте се да организирате пълноценна и разнообразна храна за всички хранения.

Много е важно всяко основно хранене да съдържа протеинов компонент: пиле, риба, морски дарове, месо, яйца, сирене, бобови култури, гъби.

Избягвайте честите похапвания

Основните хранения са закуска, обяд и вечеря. Опитайте се да ядете по едно и също време. Избягвайте допълнителни закуски и чайове за компания. 

Като лека закуска и източник на здравословни растителни мазнини изберете ядки и семена в количество не повече от 30 грама на ден.

Като нещо сладко изберете плодове и домашни леки десерти

Потърсете рецепти за десерти на базата на извара, леко кисело мляко и различни плодове. Идеалният вариант е кисело мляко и желе от горски плодове. 

Консумирайте десерта след основното хранене и за предпочитане през първата половина на деня. Ако вашата закуска или обяд са балансирани по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати, тогава има голяма вероятност да не искате десерт.

Вечерята трябва да е лека

Вечерното меню трябва да включва протеинови продукти и зеленчуци, с минимум гарнитури и сладкиши. Последното хранене трябва да бъде 3-4 часа преди лягане, така че храната да има време да се усвои и да се "евакуира" от стомаха.

Изключете сладките напитки

По-добре е да се изключат сладките сокове, безалкохолни напитки, коктейли, дори без съдържание на захар. Те съдържат много прости въглехидрати и могат да увредят фигурата ви дори за няколко дни. 

Съсредоточете се върху пиенето на чиста вода. А ако ви изглежда прекалено „скучна“, добавете резен лимон, замразени плодове или мандарина.

Повече движение!

Пуснете музиката и танцувайте. Излезте на разходка или други интересни емоционални и активни събития със семейството и приятелите, за предпочитане на открито.

***

Как да не препием

За да не се напиете прекалено на празничната трапеза, час и половина преди новогодишното тържество си струва да изпиете 20-30 грама алкохол. Това ще подготви черния дроб за производството на необходимите ензими, казва диетологът Елена Соломатина пред "Лента.ру". Специалистът добавя още, че най-добре е да хапнете картофена салата, постно месо и риба.

Денят 31 декември в гастрономически план според диетолога не трябва да се различава от всеки друг: не бива да гладувате преди сядането на новогодишната трапеза, но и да не преяждате. Соломатина припомня и такова основно правило като спазване на режим на пиене, тъй като алкохолът бързо извежда течностите от тялото.

Не смесвайте

„Час и половина преди хранене си струва да изпиете 20-30 грама алкохол. Това ще помогне на черния дроб да се събуди и да започне да произвежда основни ензими в аванс. Също така трябва внимателно да планирате какво ще пиете. Напитките трябва да бъдат изключително от една суровина: пшеница, грозде и т.н. Не трябва да смесвате“, отбеляза Соломатина. 

Въпреки всеобщата заблуда според диетолога трябва да хапнете нещо пикантно, леки и зеленчукови салати. Това трябва да е нещо, което се усвоява бързо, не създава допълнително натоварване върху черния дроб, но в същото време е плътно. Например картофена салата, която отлично се свързва с алкохола.

Рецептата на разузнавачите, или как да не препиете на Нова година

„Можете да вземете парче пиле, риба, хайвер. Но не трябва да ядете хайвера с хляб. Хората често вземат бяла филия, намазват я с масло, отгоре хайвер и ядат такъв сандвич.

Маслото в него обгръща лигавицата, предотвратявайки абсорбирането на алкохола, но този филм рано или късно ще се махне и човекът, който смята, че няма да се напие, ще получи цялата натрупана доза в един момент. Но хайверът много добре се съчетава с яйце“, препоръчва диетологът. 

Тя също така напомня, че не бива да се пие твърде бързо. Алкохолът трябва да навлиза в тялото постепенно. Желателно е с дълги паузи, така че черният дроб да има време да изработи неутрализиращите алкохола ензими.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови