Продавачите вече не отстъпват от цената

Близо 40% от имотите се продават на офертна цена

Един от основните фактори, които показват дали цените на имотите, и по-конкретно на жилищата, са надценени или подценени, е отстъпката, до която се стига по време на преговори. През последната година при близо 40% от покупко-продажбите на апартаменти в някои централни квартали на София се реализират на офертни цени. При 26% отстъпката варира между 1000 и 5000 EUR, а при 11% тя е от 5000 до 10 000 EUR.

„Активният пазар и растящите цени мотивираха редица продавачи да покачат неразумно началните си оферти. Това правеше имотите им почти непродаваеми. През 2018 г. наблюдаваме нова тенденция – този тип собственици вече разбраха, че трябва да отстъпят от цената и че пазарът няма да върви винаги нагоре. 

Затова и сме свидетели на такъв сериозен ръст на покупките с компромис – над 10% от имотите се продадоха с отстъпка в размер над 10 000 EUR”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция „Имотека”.

Цените на жилищата отчитат плавен ръст през 2018 г. Тази тенденция се отнася най-вече за качествените имоти, уточняват посредници. През новата година няма да станем свидетели на драстично поскъпване. 

„Оттук нататък ще станем свидетели по-скоро на устойчивост. Вероятно е още през 2019 г. или началото на 2020 г. да настъпи период на „замръзване” на ценовите нива, но за спад е твърде рано да се говори. Ако има понижаване на този етап, то ще бъде слабо и само за отделни райони и имоти. Очаквам след периода на постоянен ръст да последва време на стабилност”, казва Атанасова.

За столицата покачването в ценовите нива на годишна база през 2018 г. е било около 9.5%.