Снежана Стойчева за пазара на имоти: Съвземането ще стане по-бързо

 

Въпросът вълнува не само тези, които работят в него – брокери, агенции, строители, инвеститори. Имотите са от изключителна важност за българина и той дори да не купува или продава, с интерес  следи този сектор – разглежда обяви, проучва цени ...

Епидемиологичната криза бавно, но сигурно се превръща в икономическа. Въпреки различните причини е възможно в някаква степен последствията сега да са сходни с тези от кризата през 2008 г. 

Очакванията  ми са свързани с ограничаване на сделките с имоти, отдръпване на инвеститори, забавяне на новото строителство, свиване на пазара на търговски и бизнес имоти, повишаване на изискванията при кредитиране. 

За щастие всички си научиха урока от предишната криза и мащабите не могат да бъдат същите. Нито цените  на имотите са толкова надценени, нито банките отпускат лекомислено кредити. Има и още една добра новина – съвземането ще се случва по-бързо. 

Веднага, когато епидемията бъде овладяна, бизнесът ще завърти оборотите – предпазливо, поетапно, но всички ще искаме да се върнем към нормалния ритъм.

Какво ще се случи с цените на имотите?

Трудно е за прогнозиране. Качествените имоти винаги ще държат цената си. Интересът към имоти извън големите градове, към имоти по Черноморието също ще задържа цените им. 

Надценените имоти в София и някой големи градове може и да загубят по 5-10 % от вчерашната цена, но мисля, че няма да сме свидетели на 30% и повече спад в цените. Дори предполагам, че е възможно да има имоти, които да повишат цената си. Все пак имотът е доста сигурна инвестиция.

Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net

***

Предложение от Дом Инфо ООД

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Двустаен апартамент - спести 5%!

Тристаен апартамент - спести 5%!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!