Какво се случи на имотния пазар през 2020 г. и какво предстои – III

/ПРОДЪЛЖЕНИЕ/

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките.

Сега, когато годината е вече история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

Цените

През 2020 г. цените на имотите са се променили минимално с ръст в рамките на 2% до 5% по данни на Bulgarian Properties. Очакванията са те се запазят почти без изменения и през 2021 г.

„През първото и особено през второто тримесечие индексът на цените на жилищата показа ръстове, като в някои основни градове те достигаха до 3,5%-4%, а общо за страната бяха около 3% през второто тримесечие“, каза Добромир Ганев, цитирайки данните на Националния статистически институт. 

Според него по-малкият обем на започнато ново строителство се е отразил благоприятно на пазара, тъй като е намалил предлагането на имоти и това е помогнало за постигането на добър баланс.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала през третото тримесечие и достига 97 200 евро спрямо 90 700 евро за 2019 г., като това се дължи на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Дигитализиране на имотния пазар

Пандемията ускори процеса на дигитализация на иначе консервативния имотен пазар у нас. 

В „Явлена“ още в началото на извънредното положение са въвели на сайта си електронен подпис, предоставящ възможност за дистанционно подписване на голяма част от документите, свързани със сделката – от договори за възлагане на посредничество, през договори за депозит и дори предварителни договори и договори за наем. 

„За българина обаче нуждата от жив контакт все още остава основополагаща за вземането на важни решения като свързаните с покупката на имот, а предвид законовите изисквания към формата на сключване на окончателни договори за прехвърляне на собственост категорично можем да заявим, че още сме далеч от цялостно дигитализиране на процесите“, каза Изабела Клисарска.

Според нея правителството трябва да работи за осигуряване на възможност за електронно подаване и получаване на документи, тъй като това би облекчило много както участниците на пазара, така и държавната администрация.

На същото мнение е и Добромир Ганев. „Много сделки от гледна точка на комуникация и търговски преговори вече се случват в Zoom. Това, което ни липсва като общество, е, че голяма част от физическите лица нямат електронен подпис и това не дава възможност за отдалечено подписване на документи. 

В нашия сектор само нотариалното изповядване на сделката трябва да се случва в присъствието на страните, всички останали документи могат да се подписват отдалечено, но само при наличието на електронен подпис", обясни той.

Какво ще движи пазара през 2021 г.?

Според Ганев следващата година няма да е лесна за икономиката, а вниманието ще бъде насочено към процедурите по ваксинация и приемането на ваксината от обществото в Европа и България. 

„Освен това през пролетта предстоят парламентарни избори, а изборите винаги създават по-голям риск. Трябва да видим каква коалиция ще поеме управлението, какви политики ще бъдат възприети, доколко адекватни ще са те. Говори се и за възможност за увеличаване на данъците, ако това стане факт след изборите, отражение ще има и на имотния пазар. Винаги от значение е и банковото финансиране – доколко консервативни ще са банките и доколко ще капитализират бъдещия си риск в лихвите“, отбеляза Ганев.

Изабела Клисарска съветва хората да внимават, когато купуват или продават недвижим имоти, защото инвестициите на имотния пазар са големи. Тя препоръчва на купувачите да обръщат внимание какъв договор подписват и да се консултират с доверено лице, да са наясно дали имотът е собственост на този, който го предлага, и има ли той права, както и да внимават за скрити проблеми. 

Продавачите пък е добре да се информират кога и как ще си получат парите и кога ще предадат владението в полза на купувача.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Гарсониера, преустроена в двустаен с панорама море

Еднофамилна двуетажна къща с двор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!