Брокери: Имотите ще поскъпват със същите темпове I

Жилищният пазар в България тази година ще продължи да се развива с темповете от 2021 г. със запазване на темпа на растеж на цените на жилищата и увеличаване на броя на сделките през първото полугодие с 10-15% на годишна база, прогнозира агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. 

Според агенцията обаче е важно да се наблюдават три основни фактора – движението на лихвите по ипотеките, спестяванията на потребителите и ускоряващата се инфлация.

Тя очаква банковата политика в областта на ипотечното кредитиране с добрите условия по заемите да се запази, както и нулевите, а в някои случаи и отрицателни лихви по депозитите.

През четвъртото тримесечие на миналата година пазарът на недвижими имоти у нас остава динамичен с ръст на броя на сделките и цените на жилищата и според агенцията това подсилва убеждението, че поскъпването на имотите е надценено. Тя обаче смята, че има обективни икономически и пазарни причини за повишаването на цените и то не е резултат от балон.

Все пак Arco отбелязва предупреждения на експерти в банковия сектор, че настоящата ситуация предразполага към определени рискове. По данни на Агенцията по вписванията делът на сделките с ипотека в София надхвърля 50% в последните няколко години, макар за страната той да намалява до 18% към третото тримесечие.

Българската народна банка (БНБ) изрази, от своя страна, притеснения, че има голяма възможност за увеличаване на кредитите, които не могат да се обслужват. От октомври тази година БНБ повишава антицикличния капиталов буфер, който се изисква от банките, за да може да ги предпази от рискове, свързани с усиленото кредитиране на имоти.

Миналата година засилена активност е имало както при запитванията, така и при сключените сделки, сочат наблюденията на Arco Real Estate. Според агенцията съществено значение за повишения интерес към жилищните имоти имат ниските лихви по ипотеките. Въпреки преобладаващия дял на сключените сделки с банково финансиране, ръст има и при сделките с лични средства, отбелязва агенцията.

Ръст на сделките с инвестиционна цел в София

В София търсенето на жилищни имоти продължава да изпреварва предлагането въпреки продължаващото строителство, пише Arco Real Estate. Според агенцията повечето купувачи са много добре информирани и знаят точно какво търсят. Много от сделките се случват на първоначално обявената от продавача цена, без да се налагат преговори.

Най-активно остава търсенето на двустайни и тристайни апартаменти, като много от жилищата се използват за инвестиционни цели. През 2020 г. с такава цел са закупени около 20% от имотите, но през 2021 г. инвестиционните сделки нарастват почти до 30%.

Сделките с двустайни апартаменти се осъществяват на нива от 90 хил. - 130 хил. евро, а тези с тристайни се случват на нива от 120 хил. - 170 хил. евро, като стойностите варират в зависимост от това дали имотът е завършен и дали има налично паркомясто.

Най-търсените квартали в столицата са „Лозенец“, Център, „Младост“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Обеля“, „Овча купел“, „Витоша“. Повишен интерес има и в някои части на „Люлин“, където се строят нови сгради, а цените на жилищата са все още приемливи в сравнение с други квартали на София, сочат данните на агенцията.

Запазва се тенденцията да се търсят къщи и парцели за жилищни нужди в близост до столицата. Цените на тези имоти са в широк диапазон в зависимост от състоянието на имота. На пазара могат да се намерят и нови, и обзаведени къщи, като цените им варират между 250 хил. и 500 хил. евро.

Данните на агенцията показват повишено търсене на парцели в София и околностите в края на миналата година спрямо третото тримесечие. Спрямо същия период на 2020 г. търсенето е нараснало двойно.

Основните предпочитания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече помещения, което вече се е превърнало в необходимост заради пандемичната обстановка.

Запазва се тенденцията най-търсени да бъдат апартаментите, като преобладаващо отново е монолитното строителство и това в етап на строеж. При цените „на зелено“ има леко повишение в сравнение с предходното тримесечие и в София те вече са средно между 1000 и 1150 евро на кв.м и 1200-1400 евро на кв.м. за имот пред акт 16, а за по-луксозни сгради може да достигнат и нива от 1600-1800 евро на кв.м,, сочат данните на Arco Real Estate.

Най-активно е предлагането в кварталите „Витоша“ (1350 евро на кв. м), „Малинова долина“ (1300 евро на кв. м), „Бояна“ (1330 на кв. м) и „Овча купел“ (1130 евро на кв. м).

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Тристаен във Възраждане, директно от строителя

Двустаен в Лазур - лукс, директно от строителя

Двустаен в Бр. Миладинови, директно от строителя

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!