Сливенската митрополия с имоти за милиарди по Черноморието II

От всички 13 епархии на Българската православна църква Сливенската притежава най-много имоти. 

Това няма как да бъде потвърдено документално, защото църквата не поддържа собствен имотен регистър (въпреки приетото решение за такъв) и не регистрира всичките си имоти в държавния. Но в църковните среди епархията, която се простира от Сливен до границата с Турция по цялото Южно Черноморие, е известна като „златна кокошка“, четем в „Капитал”.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Помощ от миналото

Сливенска епархия като юридическо лице притежава малко над 33 хил. дка земя. Това обаче е нищожна част от всички имоти, собственост на митрополията. Броят им със сигурност би се увеличил в пъти, ако бъдат разгледани всички 418 църковни юридически лица на териториите на област Бургас, Сливен и Ямбол, които са част от нея. Всеки един храм, църква, манастир, църковно настоятелство и епархия са отделно юридическо лице, което притежава земи. Тоест информацията не е централизирана под един правен субект.

По-голяма част от имотите на епархията като юридическо лице се придобиват от решение на поземлена комисия след 2015 г., като процесът за тяхното възстановяване започва още през 2005 г., според едно от замесените лица в казуса с касираните избори за митрополит на Сливенска епархия – отец Силвестър Янакиев (който на местно ниво се свързва с пловдивския митрополит Николай).

Отецът споделя, че тогава е било направено споразумение между епархийския съвет на Бургас, отец Борис Беров, архиерейски наместник в Бургас от храм „Света Богородица“ и познатото име от прехода Георги Агафонов. 

Агафонов е бивш управител на банка „Славяни“, фалирала през 1997 г., един от кредитните милионери от ранните години на прехода, осветен като агент на Държавна сигурност.

Агафонов също така е добър приятел на Сливенската епархия. Според това споразумение той е трябвало да намери и възстанови църковните имоти, които са били отнети в периода на социализма, като в процеса той би получил 45% от имотите, а църквата 55%. За съществуващо такова споразумение потвърждава пред религиозния уебсайт dveri.bg бившият секретар на Сливенска епархия Вълкан Вълканов (по-често вписван като Вълкан Янев), който е изпълнявал длъжността около 50 години.

Според Янакиев имотите, принадлежащи на църквата, които Агафонов и екипът му са намерили и по които са можели да започнат процес по възстановяване, са над 300 хил. декара земя, включващи 12 хил. дка от Царево до Лозенец, 50 хил. гора в село Българи, 78 хил. пасища в близост до Созопол (самият Агафонов е родом от село Маринка, което се намира в подножието на Странджа, между Бургас и Созопол), 28 хил. лозя на поморийските манастири, както и 10 хил. ливади, 12 хил. около село Емона, 40 хил. около Тололовградско и т.н.

През 2008 г. обаче събор на БПЦ въвежда забрана за продажба на имоти на външни лица, което слага край на споразумението. Въпреки това през 2015 г. църквата ползва част от намерените документи, за да възстанови под 1/10 от намерените земи – около 22 хил. дка.

Бог обича Агафонов

От документите в Имотния регистър обаче става ясно, че Сливенска епархия не е спазила Устава на БПЦ и в началото на февруари 2022 г. бившият банкер все пак получава своя дял.

На 9 и 28 февруари Сливенската епархия сключва две споразумения с „Ем Джи пропъртис“ (MG properties). Компанията е собственост на Георги Агафонов и неговите син, Георги Агафонов, и дъщеря, Анна-Мария Агафонова, чрез обръч от фирми. 

Едноличен собственик на капитала е „Лекс-консулт 2010“, която от своя страна е със собственик „Есте консулт“, която е собственост на „Макс билд“, където собственици са семейство Агафонови. В първото от споразуменията между „Ем Джи пропъртис“ и Сливенска епархия, срещу скромната сума от 549 хил. лв. епархията продава 3362 дка от реституираните през 2015 г. имоти.

Тази сделка обхваща няколко отделни региона. Първият разширява притежанията на „Ем Джи пропъртис“ в територията на Ченгене скеле и Отманли по южното крайбрежие до Бургас, където са придобити почти 300 дка в района на вилна зона „Росенец“ – почти всички имоти около зоната.

Северозападно от „Ченгене скеле“ са придобити 45 дка селскостопанска и горска земя, които включват и няколко селскостопански сгради. Само на няколкостотин метра западно от тях още 114.6 дка горски земи стават собственост на „Ем джи пропъртис“.

От другата страна на републиканския път фирмата на Агафонов е придобила 4.4 дка от крайбрежната ивица на плаж „Отманли“, както и 5.2 дка от крайбрежната ивица, започваща на 100 м западно от плажа на „Рибарско селище“. В същия район са придобити 72.6 дка горска територия, които са били част от имотите на бившата държавна школа за водолази. 

Всичко това се е случило срещу средна цена от 163 лв. на декар. Сума, която е много пъти по-ниска от пазарната за подобни имоти – за сравнение, например средната цена за селскостопански имоти в региона през 2022 г. според данни на НСИ е 1042 лв. на декар. Голяма част от тези имоти са годни и за доста други употреби, където цената може да достигне тази стойност и на метър (например на първа линия).

В сделката влизат и целия бряг на езерото източно от Горно Езерово – общо 1297 дка земя северно от Меден Рудник и западно от „Стрелбището“.

Последното място, където има струпване на имотите е в защитената зона „Пода“, на близко разстояние от Крайморие. В близост до водните площи Сливенската епархия е продала 62 дка земя на частната компания.

Другото споразумение между Сливенска епархия и „Ем Джи пропъртис“ (MG properties) е за доброволна делба на 2849 дка земя срещу 139 хил. лв. Имотите тук включват същите области: всичката горска територия до републикански път II-99 между вилните зони „Черниците“ и „Росенец“, както и части от територията източно от в.з. „Росенец“.

За седемнадесет от имотите от „Ем Джи пропъртис“ са пуснали запитване към РИОСВ – Бургас, на 7 март 2023 г. за преценяване на вероятната степен на отрицателно въздействие. Според направената оценка предложената горскостопанска програма за имотите е одобрена, тъй като предвижда разчистване и поддържане на териториите и само пет от тях попадат в границите на защитени територии.

На този етап за седемнадесетте имота не са внесени инвестиционни предложения с цел изготвяне на ПУП за застрояване. За останалата част от имотите все още няма информация да е предприето действие от страна „Ем Джи пропъртис“.

ПРОДЪЛЖАВА