Сливенската митрополия с имоти за милиарди по Черноморието III

От всички 13 епархии на Българската православна църква Сливенската притежава най-много имоти. 

Това няма как да бъде потвърдено документално, защото църквата не поддържа собствен имотен регистър (въпреки приетото решение за такъв) и не регистрира всичките си имоти в държавния. Но в църковните среди епархията, която се простира от Сливен до границата с Турция по цялото Южно Черноморие, е известна като „златна кокошка“, четем в „Капитал”.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Тихият собственик в Созопол

Още преди да започне процесът по реституция, Сливенската епархия притежава над 10 хил. дка земя – 2500 от които са земеделска земя. Част от тях са 220 дка в района около Созопол. Те могат да бъдат разделени на две. Първите се намират южно от Созопол и са с общ размер от 170 дка. Няколко от тях се намират между плаж „Смокиня“ и Равадиново от източната страна на главния път. В момента върху тях няма разположени строителни или други обекти и представляват необработени поляни.

Малко по-източно пред територията на хотел „Южната перла“ малко повече от около 2 дка земя са собственост на църквата, в момента незастроени територии.

Северно от тях на близко разстояние един до друг Сливенската епархия притежава три отделни имота с общ размер от 48 дка. Те включват ивицата на Черноморието между „Марина порт Созопол“ и „Света Марина“, която е с размер от 20 дка, горските територии между хотела „Хасиенда бийч“ и Старият път – 12.6 дка, както и 16 дка започващи малко след къщата за гости „Лимани“ на изток, северно от автомобилния път.

След няколко скандала в митрополията, свързани с неправилно управление на имоти, през 2022 г. Сливенска митрополия прави нещо рядко за църковните среди – обявява покана за инвестиционни намерения на територията на нейните имоти в нейния сайт. Тогава епархията обявява общо 3 хил. дка територия, на която търси партньорство в управлението.

Едно от заключенията, до които бихме могли да достигнем от описаните там имоти е, че заедно с продадените на „Ем джи пропъртис“ имоти Сливенската епархия притежава почти всички неземеделски имоти в Ченгене скеле, северната част на Ала тепе до републиканския път и западно от в.з. „Росенец“, плаж „Отманли“ и териториите южно от Рибарското селище.

Преглед на регистрите не открива строителни разрешителни за повечето от тези земи или за промяна на предназначението. Изключение правят два парцела в „Росенец“.

На първия – 21 дка земя в парка, където се предвижда изграждането на 14 вилни жилища от местната компания на Кристиян Киров „Ворик финанс мениджмънт“, като за целта са сключени две споразумения. Първото е за учредяване право на строеж и ползване на 14 вилни жилища в района Росенец за периода от 50 години срещу сумата от 200 хил. лв. 

Второто е за учредяване на договорна ипотека, където Сливенска епархия се явява кредитор на „Ворик финанс мениджмънт“ срещу сумата от 1.95 млн. лв. за четиринадесетте вилни жилища (единствената към момента сделка на цени, които поне приближават пазарните).

Радомир Чолаков, експерт по канонично право, бивш епархийски избирател от Пловдив и народен представител от ГЕРБ, обясни пред „Капитал“, че „това е от англо-саксонското право – land lease. Това възпира много инвеститори да си направят инвестиция, защото в крайна сметка те искат да си притежават имота, но понеже църквата не може да продава земя тя дава право за строеж на 50 години и след това то остава собственост на църквата. 

Има вече такива случаи. Но колко дълъг е човешкият живот, колко смятаме да живеем? Нека да остане после да може да се управлява от църквата“, коментира Чолаков.

Друга част от придобитите имоти – в размер на 14.7 дка в източната част на парк „Росенец“, които на този етап не са застроени и в момента са горски масиви, също ще бъдат застроени. На 23 април 2023 г. община Бургас издава разрешително за изработване на проект за ПУП – план за регулация и застрояване на имотите.

ПРОДЪЛЖАВА