Кметът Лапчев: Туристите ни преоткриват и остават и през октомври

С кмета на община Царево Георги Лапчев разговаряме за туристически сезон 2018, за това, че той все още продължава и за проблема с диво къмпингуващите.

Ето какво сподели кметът Лапчев пред meduzata.com:

- Г-н Лапчев, какъв беше тази година сезонът в община Царево?

- Сезонът беше по-добър от миналата година както във финансово изражение, така и като туристопоток. Сезонът е успешен, защото той още не е приключил. 

Все още има туристи на територията на община Царево, които се радват на прекрасното време и на изключително богатия улов на риба. Тази година се очертава да бъде риболовна.

- А как удължавате туристическия сезон? Виждаме, че той всяка година става все по-дълъг. Напук на очакванията, че на юг сезонът приключва пръв, вие успявате през септември да имате туристи.

- Това е точно така. Преди малко говорих с кмета на Поморие /б.р. Иван Алексиев/, който каза, че те са приключили. Е, при нас и помен няма от това. Политиката, която провеждаме по отношение на фестивали, мероприятия, предполага един по-различен начин на протичане на созона.

Няма как най-морската община в държавата да няма изключителните възможности – природа, вода, въздух, които да предложи на своите туристи. 

Това дава възможността хората да намират нови измерения на туризма. Те преоткриват Южното Черноморие и остават тук дори през месец октомври.

- Имаше ли и тази година проблем с диво къмпингуващите?

- Проблемът дори се задълбочи. Вече се локализират като конкретни места и конкретни хора, които всяка година, въпреки законите и въпреки правилата, които държавата и общината налагат, вървят насреща, твърдейки, че законът не е правилен. Смятат, че правото е на тяхна страна.

Казвам, че проблемът се задълбочи, защото точките, в които те по-скоро диво живеят отколкото диво къмпират, започват да генерират все повече негативизъм.

Нашумелият Силистар се е превърнал в сметище, което за пореден път община Царево трябва да изчисти за собствена сметка.

Така е и във Варвара, в къмпинг Корал, на Арапя... Има ги тези местенца, които хората припознават като свои, но за съжаление не припознават отпадъка, който остават като свой.

Затова община Царево ще изчисти за своя сметка 64 километра ивица. 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови