Добромир Ганев: За сделките с имоти трябват знания в 15 области на науката

Регулацията в посредничеството при сделките с недвижими имоти ще гарантира стабилност, изсветляване на сектора и е в защита на потребителите

Добромир Ганев е собственик на агенцията за недвижими имоти "Форос", една от авторитетните агенции с 25-годишна история. 

Роден е в Бургас, а компанията му носи някогашното име на бургаския залив - "Форос".

Добромир Ганев е магистър на Икономически университет – Варна по специалност "Икономика на индустрията". 

Специализира "Международна търговия и бизнес развитие" към Института за специализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA. Притежава CIPS сертификат на National Association of REALTORS-USA, който го отличава като международен специалист в сферата на недвижимите имоти.

През 1993 година основава Форос – Национална Компания Недвижими Имоти и до днес е неин Управляващ директор.

През 2009 година основава компанията GVA Sollers Solutions, специализирана в предоставяне на услуги, свързани с бизнес имоти, консултантска дейност, управление на портфейли от активи и др.

Председател на УС на Национално Сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ от май 2018 г.

Поместваме част от интервю с Добромир Ганев на агенция Фокус.

***

- Господин Ганев, има ли проблеми с липсата на регулация в бранша?

- Регулацията в сектора посредничество на недвижими имоти е твърде необходима и абсолютно важна за целия сектор, както за участниците на пазара от страна на компаниите, които предоставят такива услуги, но не само. 

Това е важен процес, който трябва да приключи най-после след толкова години убеждавани на заинтересованите лица. Но то е необходимо и за защита на потребителите. Регулацията е необходима с цел защита на фиска даже, ако щете. Изсветляване на сектора също. 

В нашия сектор има лица, които извършват дейност с посредничество без да имат това право, даже по Търговския закон, което означава,че те са в „сивия“ сектор. Така, че регулацията е абсолютно необходима за стабилността на този на този сектор и тук трябва да кажем, че около 75 % от бизнеса в Европа е регулиран. 

Имам предвид в Европейските страни. Това не е случайно. Това е един бизнес, чиито услуги се ползват много рядко от потребителите, от нашите клиенти. И поради тази причина много малко от тях имат информация за това какво качество трябва да получат, какви са процедурите и много често биват използвани лоши практики. Точно поради тази причина – не добра осведоменост. 

И повечето от държавните законодателства в Европа са направили необходимото, за да регулират този бизнес. Така, че това можем да кажем за регулацията , че е абсолютно необходима вече в нашия сектор.

- Има все по често случаи в които клиенти намират друг начин да осъществят сделка с имоти, не чрез посредник? 

Какви проблеми могат да възникнат за тях при използването на други услуги?

- Това е абсолютно нормално част от клиентите, които искат да излязат на пазара на недвижимости дали с покупко-продажба, дали с наемни отношения, да се опитват да го направят и сами. 

В цял свят няма никъде задължение такива сделки да минават задължително през посредниците. И в България е така. Но това, което трябва да знаят потребителите е, че този процес е изключително сложен, изключително тежък, с необходимост от доста сериозно количество знания, в най-малко 15 области на науката. 

Между другото европейския стандарт за посредничество и услуги в сферата на недвижимите имоти показва, че един квалифициран брокер трябва да притежава знания в най-малко 15 области в науката, даже с няколко подточки. Така, че процесът е изключително сложен и не е невъзможно. 

Има хора, които ако са извършвали подобни сделки многократно, да имат такъв опит, но по принцип потребителите трябва да знаят, че наистина технологията, процеса, документацията, познанията, компетенциите, които трябва да имат, не са малко. 

Също така познания за пазара, тенденции, какви са прогнозите – дори и на макроикономическо ниво всичко това е необходимо да имат като информация, за да могат да реализират възможно най-справедливата за себе си сделка.

- Т.е., това е една доста сложна материя?

- Само ще ви дам един пример. С Национално сдружение „Недвижими имоти“ средно по около 4-5 годишни семинара преминава всеки един брокер, член на сдружението. Така, че постоянно има новости, с технологиите се променят нещата, нормативната база, юридическата база се променя. 

Има много постоянно неща, които трябва да се имат предвид като новости, за да преминава процеса възможно най-гладко и най-успешно.

Снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови