Арх. Радост Георгиева: Трябва ни наредба за визията на Стария Созопол 

 

Специалисти от Клуба на младите архитекти към Съюза на българските архитекти предложиха Старият град на Созопол да е само пешеходен и по-зелен.

Те са убедени, че изчистването на визуалната среда, развитието на площадните пространства и по-доброто експониране на археологията ще подобри облика на древния град.

Идеята за организирането на младежко ателие „Созопол 2021“ възникна от контакта на САБ с Община Созопол, чрез главния архитект Радост Георгиева и по предложение на председателя на УС на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев се утвърждава и реализира съвместно от двете институции.

За идеите , възникнали по време на форума meduzata.com разговаря с арх. Радост Георгиева.

***

- Арх. Георгиева, какво се случи на форума на младите архитекти, който беше проведен в Созопол в края на септември? 

- Младите архитекти в рамките на една седмица работиха върху проблеми, свързани със запазване на културното богатство в Стария град. Созопол е античен град и има много ценности.

Предложиха се решения за пешеходна зона, да бъде пешеходен град въобще, за отварянето на малките улички в Стария град, за визията на всички преместваеми обекти – търговски, сергии, заведения – как те трябва да изглеждат, да бъде подготвен с помощта на община Созопол един по-специализиран закон.

- А някои от идеите могат ли да се приложат на практика? Защото един такъв форум има смисъл, ако има и практическа стойност.

- Можем да приложим със сигурност голяма част от тези идеи и това е нашата цел. На първо време самчото общиство трябва да свикне с мисълта, че е необходимо да се пази и това пазене се случва когато човек прави нещо смислено.

След като самото население има това виждане и желание, да, община Созопол има желание да го приложи на практика.

За целта трябва да го подготвим за промените, те да не са драстични.

- А какво виждате първо, което може да се направи?

- Според мен първа и най-важна реализация е създаване на общинска наредба за визията на Стария град.

Разговора води Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови