Върховният съд отсече – няма конфликт на интереси в Царево

Върховният административен съд отмени решение на комисията на Сотир Цацаров и постанови, че председателят на общински съвет град Царево г-жа Таня Янчева не е в конфликт на интереси.

***

- Г-жо Янчева, Върховният административен съд с окончателно решение постанови, че не сте в конфликт на интереси, как се стигна дотук?

- Всъщност Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд гр. Бургас, с което още през лятото на тази година стана ясно, че няма конфликт на интереси, т.е. две инстанции анализираха случая и потвърдиха истината – не съм в конфликт на интереси по отношение на няколко конкретни случая, в които съм работила като адвокат.

Иначе до производството пред КПКОНПИ се стигна след сигнал от местен политик, който вероятно е бил наясно, че съда ще установи истината, а именно че няма конфликт на интереси. Но през това време определени лица, ще могат да се търсят политически дивиденти и дебат срещу мен, като подчертавам, дебат срещу мен, а не дебат с мен! Такъв беше и опитът – да бъда нарочена като човек с конфликт на интереси, човек с далавера, който не става за обществена работа и който няма качества да защитава интересите на избирателите.

А ситуацията беше съвсем различна – като адвокат съм извършила правна услуга на даден клиент, но по никакъв начин не съм могла да влияя след това той да получава някакви облаги от обществен ресурс. Знаете, адвокатите можем да работим професията си докато сме общински съветници, а през цялото това време аз на първо място спазвам морални стандарти и закона. И никога не съм била в конфликт на интереси и го знам от ден първи.

- Имахте ли притеснения по време на производството и знаете ли причините за него, за сигнала?

- Както казах, аз знаех, че не съм в конфликт на интереси, даже не съм гласувала по време на заседание, но и да бях гласувала нямаше да съм нарушила закона, просто защото става дума за произволни фирми, които просто съм регистрирала на клиенти, които нито са ми роднини, нито близки приятели и познати. Затова и не съм имала притеснения, не съм давала гласност на случая, а просто съм се защитавала в съда, какъвто е реда.

Разбира се, че знам кой е подателят на сигнала, всички в града знаят, защото той публично го обяви и не само – през цялото време обясняваше как ще бъда отстранена от съда, как съм уличена в конфликт на интереси, без това да е вярно, защото нямаше произнасяне на съда.

Неговите причини вероятно са лични, но аз не мога да взема отношение по това което се случва в душата му и защо е подал сигнала. Знам само, че не беше прав и постъпи грозно, постъпиха грозно.

- Ще търсите ли правата си по съдебен ред?

- Какво означава да търся правата си по съдебен ред, особено след като съда се е произнесъл, че няма конфликт на интереси, че тази голяма лъжа не е вярна. Подателите на сигналите са защитени от закона, на следващото място пак ви казвам – аз не съм се чувствала виновна. Да, не ми беше приятно, че се лъже по мой адрес, но иистината в крайна сметка възтържествува. И това е най-важното.

Спазването на закона, съдебните решения, те имат и морални измерения. Всички видяха, че бях жертва на несправедливи обвинения, но в крайна сметка справедливостта беше възстановена и тези които подадоха сигнала сега в очите на хората са морално укорими. Тяхното цялостно поведение е такова, те подават сигнали срещу много хора, потърпевши от техни сигнали ще са и хората на „Арапя“, „Делфин“, „Силистар“ и др.

- Имате ли мотивация да работите от тук нататък и как ще избегнете подобни ситуации напред във времето?

- Аз съм се впуснала доброволно в това начинание, защото считам, че мога да бъда полезна и винаги съм разсъждавала от тази позиция. Разбира се, че имам мотивация, тя е същата от ден първи.

Аз не съм единствената срещу, която се пишат жалби! Нито аз, нито останалите от нашата група ще паднат на нивото на тези, които ги пишат!

Знаете ли, въпреки ударите под кръста, въпреки липсата на задружност в политиката от страна на опозицията, аз намирам смисъл във всеки един ден като общински съветник и председател на Общински съвет, защото хората са ни избрали, за да отстояваме техните идеи.

Истината е най-добрата политика и за щастие на цялото общество, тя опровергава жалбите. Вече станаха много приключилите проверки от страна на държавни органи, в резултат на подадените жалби срещу нас! Въпросното решение е още едно доказателство за моите думи!

Много често се твърди, че аз или ние правим каквото си поискаме едва ли не, обвиняват ни пак несправедливо, че не се допитваме до хората, а истината е, че ние действаме от името на избирателите – избрани сме с конкретна програма, конкретни идеи, непрекъснато се срещаме с хората и работим за реализирането на тези идеи, работим затова животът в общината да е по-добър. И не спираме, защото винаги може повече. И защото местните хора го заслужават!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови