Пламен Андреев: Цените на имотите ще растат заради по-високите разходи

Собственикът на „Планекс Инвест“ очаква леко „охлаждане“ на пазара относно реализацията на новите проекти

Визитка 

Инж. Пламен Андреев е роден през 1958 г. във Варна. През 1990 г. основава „Планекс Инвест“ – строително-инвестиционна компания, която оперира основно във Варна, Черноморския регион и София. От 2019 г. е мажоритарен собственик на групата „Планекс концепт“, част от която е и „Планекс Инвест“ ООД.

***

- Г-н Андреев, каква беше 2021 г. за пазара на жилища?

- Динамична, много силна като продажби и „изненадана“ от неочакваното и бързо поскъпване на цените на основните материали, енергоносители, горива. Ръстът на продажбите от 2020 г. продължи през 2021 г., допълнително стимулиран от инфлацията и ниските лихви по кредитите. Търсенето изкара на пазара още много нови проекти, подготвяни през 2020 г. и преди това. 

Отрицателните лихви по депозитите също допринесоха за инвестиране на спестяванията в имот, което също стимулира пазара. През първото тримесечие цените на жилищата бяха стабилни. Реакцията на хората срещу пандемията и търсенето на сигурност и по-добри условия за живот се отрази положително на търсенето на къщи и жилища в затворените комплекси в периферията на София.

Скокът на цените на материалите през второто и третото тримесечие наложи плавно вдигане на цените на проектите в строеж. Има и проекти, които бяха отложени във времето предвид ситуацията.

За „Планекс Инвест“ годината беше успешна. Ние разширихме първи етап на „Морени клуб резиденс“, към момента сме в график със строителството, продадени са почти всички имоти от етапа. Реагирахме адекватно на променената обстановка с изпреварващо договаряне и плащане на аванси за голяма част от материалите и оборудването, но въпреки всичко част от оскъпяването остава за наша сметка.

- Ще растат ли още цените на имотите?

- В момента цените растат, но не водени от принципа „търсене-предлагане“, а поради по-горе казаните причини. За обекти, които са построени и непродадени, промяната на цените може да е минимална или спекулативно завишена.

Не така стои въпросът за проекти, които се започват сега. Строителните разходи сега са с 30-40% по-високи спрямо края на 2020 г. Стомана, армировка, алуминий и мед, PVC и алуминиева дограма, стиропор, тръби, дърво, шперплат… Всичко е в пъти по-скъпо. 

Електроенергия, газ и горива се отразяват и в производствените, и в транспортните разходи за цимент, гипс, бетон, фаянси и т.н. Плюс намален капацитет на производство и прекъснати доставки за суровини, дори и за европейските производители. Плюс инфлация на потребителските стоки, по-скъпа и при това недостигаща работна ръка. Не си спомням подобна ситуация от 90-те години насам.

Какво очаквам? Очаквам цените да растат, защото растат разходите. Жилищата ще стават по-скъпи, вероятно ще се продават по-бавно. Проблемът е, че никой не може да прогнозира какво, колко и кога ще поскъпне – материали, енергия и др. 

По тази причина има доста инвеститори, които отлагат започването на нови проекти, въпреки че според мен новата реалност и промяната в строителната стойност, в най-добрия случай, ще се запази на тези нива.

- При тези чувствителни завишени цени на имотите какви са Вашите очаквания за пазара през 2022 г.?

- Очаквам леко „охлаждане“ на пазара относно реализацията на новите проекти. Сигурно ще се промени и профилът на купувачите предвид факта, че нарасналите цени ще свият броя на потенциалните клиенти. 

В някаква степен това има дисциплиниращ ефект, защото по принцип купуването на имот не е „масов спорт“, а изисква освен мерак и оптимизъм, наличие на собствен капитал, стабилни доходи в перспектива на този, който купува.

България е най-бедната държава в ЕС – в същото време с най-голям процент собствени жилища на населението и най-ниски нива на наемите. Към това можем да добавим - цените на жилищата в България (средни цени за страната) са едни от най-ниските в Европа. 

Да, и стандартът на живот у нас не е като в Европа и заплатите ни не са европейски. Но… цените на 70% от строителните материали и полуфабрикати – дограми, асансьори, климатици, изолации и т.н,. се доставят от европейски фирми на европейски цени. Други 20% са на „борсови цени“, т.е. влияят се от пазарите.

- Как да произвеждаме евтини жилища?

- Ако 2021 г. беше турбулентна, пазарът вървеше нагоре и то във всички локации, подплашен от инфлация, политическа и пазарна нестабилност, липса на пълна логика за това, което се случва, очаквам 2022 г. да даде ясни отговори на въпросите ни: каква ще е тенденцията за цената на строителството, ще има ли промени в кредитирането и поведението на банките, ще се ускори ли инфлацията? Надявам се 2022 г. да е по-предсказуема.

Нека бъдем умерени оптимисти, да си пожелаем с повече професионализъм и работа да се адаптираме към промените и да продължим напред.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови