Хакери атакуваха сайта на Президентството и правителствени страници

Интернет страницата на Администрацията на президента е станала обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. 

Това обявиха от прессекретариата на държавния глава Румен Радев. „Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката“, съобщиха още от „Дондуков“ 2. 

Добавя се, че в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него. Справка в сайта показва бавно зареждане на president.bg и към 14 ч. Стана ясно още, че е имало хакерска атака и срещу сайтове на правителството, съобщи БНТ. Тя е била овладяна бързо. 

Групата, атакувала страниците, се представя като руските хакери KILLNET, допълват от националната телевизия. Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. 

Атаката е била от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга. 

Прокурор в СГП незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР. Такива атаки означават, че в рамките на кратък период от време - около секунда, се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт. Сайтове у нас са били подлагани и преди на такива хакерски удари и имат защита срещу тях. 

Последната голяма хакерска атака срещу България засегна работата на "Български пощи", като създаде проблеми с изплащането на хиляди пенсии, движението на пратки и други услуги. Отстраняването на щетите отне седмици. 

Що се отнася до KILLNET, която е спомената от националната телевизия - това е проруска хакерска група, известна със своите DoS (отказ на услуга) и DDoS (разпределен отказ на услуга) атаки срещу държавни институции и частни компании в няколко държави по време на руската инвазия в Украйна през 2022 г. 

Смята се, че групата е създадена някъде около март 2022 г. Атакували са сайтове в Румъния, Молдова, Латвия, Литва, Чехия, Италия, Норвегия, САЩ, Япония.