Бедността в България я спаси от нови бежанци

"Ако мислим, че Европа е само бюджети, това не е онази Европа, за която мислехме през 1957 година в Рим", възмути се италианският премиер Матео Ренци

 

Евролидерите отхвърлиха квотите и съгласуваха план за доброволен прием на 60 000 бежанци в страните от ЕС. България беше изключена от плана. 

Лидерите от ЕС бяха твърдо решени да не бъдат въвлечени в препирни за гръцкия дългов проблем на срещата си в Брюксел и след 7 часа спорове съгласуваха план да приемат 40 000 сирийски и еритрейски кандидати за убежище, намиращи се в Италия и Гърция, и още 20 000 души сега извън ЕС.

Евролидерите дадоха право на изключение на Унгария, която предварително бе нарекла плана абсурден, и на България, една от най-бедните страни в ЕС, предаде Ройтерс. 

По време на вечерята снощи италианският премиер Матео Ренци упрекна колегите си за неохотата да подкрепят плана, замислен като спешен отговор на трагедията със смъртта на 2000 мигранти в Средиземно море тази година, който обаче срещна възражения, особено в Източна Европа. 

"Ако мислим, че Европа е само бюджети, това не е онази Европа, за която мислехме през 1957 година в Рим", каза Ренци, намеквайки за основополагащия договор на съюза. Ако не се съгласите с приемането на 40 000 бежанци, не заслужавате да бъдете наричани Европа, казал Ренци на останалите лидери, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. 

"Ако това е вашата идея за Европа, можете да си я задържите. Или има солидарност, или не ни губете времето", казал той според европейски дипломат, настоял за анонимност, понеже дискусията не е била публична. 

Унгария е на първо място в Европейския съюз по молби за убежище на глава от населението през първите три месеца на тази година, пише в новия си брой британското списание "Икономист".

Тя е следвана по този показател от Швеция и Австрия.Иначе най-много молби, 73 100, са били подадени в Германия при общо 184 800 за целия ЕС. Италия, която "се оплаква най-шумно", е регистрирала 15 200 молби. 

В Унгария са били подадени 32 810 молби за убежище. 70 процента от тях са на косовари. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови