Три терористични атаки за един ден

Франция, Кувейт и Тунис попаднаха под обстрел

Само за един ден бяха извършени три терористични атаки по целия свят, има 49 загинали.

Франция. Един човек е обезглавен и 10 са ранени след атака във френска фабрика. До загиналия човек е било намерено ислямско знаме с арабски символи. Терористичният акт се е развил в Източна Франция между Лион и Гренобъл, където се е намирала газовата фабрика, в която умишлено се е забила кола. Не е ясно дали загиналият е бил обезглавен на мястото, на което е бил намерен или е станал жертва на експлозията, предизвикана от удара на колата. Френските власти са успели да задържат шофьора, който е останал невредим след инцидента. Нападателят има криминално досие.

Френският президент Франсоа Оланд напусна по спешност срещата на върха в Брюксел, на която основна тема беше наплива на бежанци в европейските държави.

Тунис. 38 души, сред които чуждестранни туристи са били убити след като по тях е била открита стрелба. Терористичният акт е извършен посред бял ден в известния тунизийски хотел "Мархаба" в курорта Ел Кантауи на километри от Сус. Един от нападателите е ликвидиран по време на престрелката. По непотвърдена информация е имало изстрели и от лодка в морето, при която загинали двама души.

Това е втората терористична атака в Тунис за тази година. Първата бе над музея "Бардо", който се намира в един комплекс заедно с парламента в столицата. Тогава загинаха чуждестранни туристи, а атаката беше определена за една от най-тежките в страната за изминалото десетилетие. Тунис е предпочитана лятна дестинация за много европейци. Българското издание Дневник съобщава, че туристически компании от България също предлагат екскурзии до Сус. Пътуванията обаче започват в края на август и продължават до средата на октомври.

Кувейт. Атентатор - самоубиец се взриви в препълнена мюсюлманска джамия в град Кувейт по време на петъчната молитва, убивайки повече от десет души. Пред Reuters кувейтски депутат, присъствал на инцидента съобщава, че атентаторът е бил млад мъж, който се е държал странно и е гледал изплашено.

Ислямската екстремистката групировка пое отговорност за атаката в публично изявление, публикувано в социалните медии. Това е първият самоубийствен атентат в шиитската джамия в малкия залив Arab.

Ислямска държава призова своите последователи във вторник да се засилят атаките по време на Рамадан.

 

По статията работи Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови