Премахват таксите за роуминг в ЕС

Без високи сметки за разговори извън България  

 

След създаването на банковия съюз, въвеждането на еврото и отпадането на визите, дойде ред на премахването на таксите за роуминг. Това ще се случи от 15 юни 2017 г., с което ЕС ще направи още една стъпка към европейската интеграция.  

Според постигнатото споразумение потребителите ще плащат една и съща цена за разговори, текстови съобщения и данни, когато пътуват в ЕС. Очаква се и още едно поевтиняване на цените от април 2016 г. преди напълно да отпаднат таксите.Мобилните оператори ще могат да таксуват до € 0,05 на минута за изходящ разговор, € 0.02 за пратен SMS и € 0.05 на MB данни (без ДДС). 

Важен елемент в постигнатото споразумение е гарантирането на принципа за мрежовата неутралност на ниво ЕС. Според него на потребителите няма да може да бъде отказван достъп до съдържание в мрежата от страна на доставчиците, както и че скоростта, с която се отварят интернет страниците, ще е еднаква за всички страници, без да се дава приоритет на компании с по-големи възможности да си платят за приоритизиране. 

Премахването на роуминга е знаково, защото дава зелена светлина за завършването на най-амбициозния проект на ЕС - Единния цифров пазар с предвиден допълнителен растеж от 250 милиарда евро до 2020 г. 

По статията работи: Диляна Тодорова 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови