Лукойл, #izlagatesebe

Нефтеният гигант дари две туби бензин за борба с пандемията от коронавирус

Докато стотици предприятия, фирмички и физически лица правят невиждани  по размера си дарения за справяне с пандемията от коронавирус, нефтеният гигант Лукoйл Бългaрия ще даде ваучери за няколкостотин литра бензин.

Че и си прави пиар от това, вместо да даде двете туби бензин тихомълком!

В официално съобщение се казва, че Лукoйл Бългaрия прeдocтaвя гoривo зa пълнo пoкривaнe нa нacтoящитe нужди нa cпeциaлизирaнитe eкипи нa Клиникaтa пo инфeкциoзни бoлecти и лeкaритe нa Вoeннo-мeдицинcкa aкaдeмия (ВМA). 

„Вярвaмe, чe тaкa пoдпoмaгaмe уcилиятa нa oнeзи, кoитo в мoмeнтa ca нa фрoнтoвaтa линия във вoйнaтa cрeщу нaй-гoлямaтa пaндeмия прeз пocлeдния пoлoвин вeк“, се казва в пиар информацията.

Смешно и тъжно. 

Затова, че трови въздуха на Бургас, затова, че не плаща данъци в България /виж по-долу/, затова, че държи безобразно високи цени на горивата, в наглостта си ръководството на компанията стигна да се хвали и с мизерното си дарение.

На фона на няколкото напълнени резервоара на автомобилите на ВМА в София, един държавен университет в Бургас даде 100 000 лева. Парите са от Лабораторията по математична химия към бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров".

КОИ СА ДАРИТЕЛИТЕ В БУРГАС ЧЕТЕТЕ ТУК И ТУК!

В национален план – АЕЦ Козлодуй дари 800 хил.лв., толкова даде и често ругания депутат от ДПС Делян Пеевски, СайтГраунд Хостинг дари 365 000 лева, банките дариха между 150 и 300 хил. лв. всяка, големите търговски вериги /че и по-малките/ също се вместиха в такива суми.

И все пак трябва да сме благодарни, че все още Лукойл не се е подредил за помощи от държавата. Браншът попада в ударените от кризата, защото при замирането на бизнеса, се наблюдава и спад в потреблението на горива.

За момента този спад е 40%. Пък, както се знае, Лукойл непрекъснато е на загуба. 

Дали пък няма да фалира и ние българите най-сетне да се доберем до нормалните цени на горивата.

А дано, ама надали!

***

В ТОП 100

Години наред две български петролни компании неизменно се нареждат в ТОП 100 на чуждестранните класации за Югоизточна Европа. Това са "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". 

Бургаската рафинерия е сред водещите пет фирми в региона с годишен оборот от 3 милиарда евро. "Лукойл България" е по-назад в класацията, но също е с впечатляващи приходи - 1.7 млрд. евро за 2018 г. 

Данните от класациите обаче показват, че през последните 10 години двете компании, с редки изключения, винаги са били на загуба. "Лукойл Нефтохим Бургас" е излязла на печалба единствено през 2016 и 2017 г. За 2018 г. рафинерията е отчела загуба за 130 млн. евро.

Автор: Ирина ГЕНОВА

Добавете коментар


Защитен код
Обнови