Хампарцумян: Внимавайте какво правите, тухли и керемиди не се ядат

Лихвите по ипотеките тръгват плавно нагоре, като сме близо до пика на имотния пазар. Имотният пазар първи пада при криза и последен става, защото тухли и керемиди не се ядат.

Да се купи кола срещу защита от обезценяване, е икономически безумно. Това заяви пред bTV банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му икономиката в страната работи, има инфлация, която се отразява както от едната и от другата страна на баланса в обществото. "В България притежанието на жилище е много важно нещо."

Той смята, че прекалено много хора имат затруднения да си изплащат ипотеките у нас, а те ще потърсят и ще получат политическа подкрепа със закони и регулации, които ще натиснат банките.

"Няма да има тотална катастрофа, но внимавайте какво правите", посъветва банкерът българите, които желаят да си купят жилище.

Тези, които купуват апартаменти с инвестиционни цели, няма да бъдат защитени, според него. "Добрата новина е, че ако страната влезе в еврозоната инвестиционните възможности за спестяванията на хората ще скочат неимоверно", каза Хампарцумян.

Ключовата дума сред банковия пазар е "несигурност" по повод къде хората да си инвестират парите, заяви икономистът Кузман Илиев.

"Хората изпитват несигурност и търсят къде да запазят главницата по сметките си, но въпросът е къде отиват средствата. С недвижимите имоти по-разумно трябва да се прави кредитирането", коментира той.

Според него хората трудно си плащат ипотеките за жилищата.

Илиев добави, че рекордните печалби на банките, са платени от бизнеса. Рекордните печалби ще трябва да бъдат буфери срещу недобрите кредити.

Малко сме си сложили "розови очила", защото не инвестираме, не произвеждаме, а трябва да бъдем с няколко хода напред, защото сме в периферията на Европа, каза Илиев.

Той смята, че ако лихвите скочат с 4% ще е проблем за хората и за банките.

 ***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?

Добавете коментар


Защитен код
Обнови