Община Бургас прехвърля на държавата парцели по трасето на обходния път

Общински съвет - Бургас гласува прехвърлянето на имоти по трасето на бъдещия Северен обход на града на държавата. Предложението бе прието с пълно мнозинство от всички.

Одобрен е подробен устройствен план - парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: „Обходен път на гр.Бургас - І етап, от км 230+ 700 на път І-9 „Сарафово-Бургас“ до км 493+550 на път І-6 „Ветрен – Бургас“, който засяга имоти в землището на Бургас, държавна и общинска собственост.

Решението на Общинският съвет се взе по искане на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за безвъзмездно прехвърляне на имоти и части от имоти, общинска собственост, засегнати от проекта.

Очаква се до дни да бъде обявена обществената поръчка за избор на строител на новия път към Слънчев бряг.

С реализирането на обект: „Обходен път на гр.Бургас - І етап, от км 230+ 700 на път І-9 „Сарафово-Бургас“ до км 493+550 на път І-6 „Ветрен – Бургас“, директно трасе и локални платна, целият транзитен автомобилен поток, движещ се по двата основни пътя – І-6 „София-Бургас“ и І-9 „Бургас – Слънчев бряг“, ще се пренасочи извън Бургас. 

Към момента, връзката между тези два пътя, по които има голямо тежкотоварно движение от пристанището, безмитната зона и летището на гр. Бургас, както и от „Лукойл Нефтохим“ АД, се осъществява по основни улични артерии, по които се извършва движението на масовия градски транспорт, както и вътрешноградското движение между големите жилищни комплекси.

Изграждането на обходния път ще подобри функционирането и стандарта на транспортното обслужване в региона и ще повиши безопасността и сигурността на движението.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови