Ето как празнуват Гергьовден в Камено /снимки/

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и патрон на православния храм в града. 

Музикален концерт, танцови изпълнения, анимация и базар с местни продукти допринесоха за доброто настроение на централния площад. Празничният ден започна в 9:00 часа с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец". 

Младежката надпревара с велосипеди бе с начален час от 9.00 ч. В нея ще се включиха близо 70 деца в три възрастови групи. 

На голямата сцена от 10:20 часа ще се качиха и младите таланти на Камено – Детска школа по латиноамерикански „Dance N beat”. Тази година в музикално-развлекателната програма на града се включи оркестър „Канарите“.

Пазителите на местния фолклор и автентичните обичаи от СНЦ „Каменовски традиции“ разпалиха въглищата в самия център на града, където показаха майсторлъка на чевермето и приготиха цяло агне за всички гости. Няма да липсва и гергьовският курбан за здраве, който ще бъде раздаден за здраве и благоденствие на обяд, в 12:30 часа. 

На централния площад е разположен базар, в който се представят местни производители на храни и сувенири. 

Кметът на Камено Жельо Вардунски по традищия поведе празничното хоро на площада с разват трибагреник.

Гости на Камено бяха народните представители  Галя Желязкова, Андрей Рунчев, Жечо Станков, Севим Али, Ешреф Ешреф, Ружди Хаджен – председател на Общински съвет Сунгурларе, Мехмед Хамид – Областен председател на ДПС-Бургас, Тодор Байчев - Областен председател на БСП-Бургас 

Множество бяха гостите и от съседните градове Българово и Бургас. Жителите на Камено бяха поздравени и от областния управител проф. Мария Нейкова, която лично благодари на кмета Жельо Вардунски за навременните решения, просперитета на Камено, далновидното ръководство на града и успешните резултати, довели до качествена промяна във визията и живота на Камено и нейните граждани. „Камено се развива, като модерен град, който отговаря на съвременните изисквания и предизвикателства.“, допълни губернатора.

 

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови