Синя зона и бариера за Стария град посрещат туристите в Созопол

Нововъведението в Созопол цели по-добра организация на движението, удобство и ред в курортния град, който всяко лято посреща над 200 000 туристи от целия свят. Новата организация на движението е предложена в Проект за Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/

на територията на град Созопол, публикувана в общинския сайт. 

Въвеждат се три режима на движение и паркиране като „Синя зона“, която обхваща  9 улици и подходящи места в Новия град. В зоните с режим на почасово платено паркиране – „Синя зона” се събира такса в размер на 1.00 с вкл. ДДС за 1 час паркиране. 

Другият режим е за неограничено почасово платено паркиране /НППП/ на МПС върху обособени улици и паркинги на територията на гр. Созопол. Той включва 5 общински охраняеми паркинга и участъци от 27 улици в Нов и Стар град. Леките автомобили ще заплащат такса в размер на 1.00 с вкл. ДДС за 1 час паркиране, за останалите участници в движението, наредбата предвижда различни цени.

Третият режим на достъп всъщност е и най- революционен и касае старата част на град Созопол-Архитектурен резерват. Частичното ограничаване на достъпа на МПС в старата част на град Созопол ще стане чрез въвеждане на система за достъп чрез магнитна карта, предвижда новата наредба.

На изхода е монтирано изходното устройство, на което се проверява билета с бар код и ако излизат преди изтичането на 2 часа бариерата се вдига автоматично, при проверката, но ако бъде установено превишаване на времето за престои се заплаща дължимата сума в станция-каса и билета бар код се поставя отново в проверяващото устройство и бариерата се вдига. Бариерата ще работи с ограничителен достъп от 07:00 часа до 24:00 часа, като достъпът в Стария град ще бъде неограничен за периода от  24:00 часа до 07:00 часа.

С неограничен режим на  достъп от 24 часа в денонощието в Стария град ще бъдат специализирани МПС  на МО, МВР, СМП и ПАБ и др.специализирани държавни институции и агенции. 

За въвеждане на "Синя зона" се заговори още през есента на миналата година, когато темата бе обсъждана на общинска сесия, а кметът на община Созопол пое ангажимент да бъде намерен най- добрият вариант за града. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови