ОУ „Отец Паисий” в с. Равна гора изпрати два випуска

През сълзи на радост и тъга учителите от ОУ „Отец Паисий” изпратиха своите два випуска равногорски възпитаници.Силно завладяващата и емоционална програма разчувства всички присъстващи съученици, родители, приятели, читалищни дейци, учители. 

Почетен гост на събитието беше  кметът на община Созопол  Панайот Рейзи. „ Уникалното на с. Равна гора е в обединението на трите  етноса – живот в мир, синхрон и разбирателство...”. Силните думи на господин Рейзи още веднъж потвърдиха ролята на училището като обединител на всички деца и ученици.

Под звуците на песни като: „Моя страна, моя България”, „Една българска роза...” се лееха стихове като: „Ние сме частица от България – една единствена – като сърцето. България започва с всеки от нас...” и „Земя като една човешка длан...

Но по-голяма ти не си ми нужна,

Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,

Че е от кремък твоят стар Балкан”.

Така най-малките поздравиха седмокласници и осмокласници – изключително атрактивни и уверени в себе си, усмихнати, искрени и непринудени представиха своята част от програмата. Завършващите основно образование благодариха на своите класни ръководители и учители за положените усилия, грижите и житейските уроци с думите: „ Скъпи учители! Днес е последният ден, в който прекрачваме прага на училището като ученици! Мечтаехме за това! Искахме да дойде по-скоро, да сме самостоятелни, да сме пораснали! Колко пъти тръпнехме пред дъската, треперехме пред контролни и класни работи, споделяхме радости и тревоги! А ДНЕС сме горди, развълнувани и малко тъжни. Горди сме, скъпи учители, че бяме част от това училище. С огромна признателност се обръщаме към Вас в този тържествен час. С много търпение, такт, упоритост и всеотдайност ВИЕ ден след ден ни разкривахте тайните на необятния свят на науката. Бяхте строги, изисквахте от нас да сме подготвени, но осъзнаваме, че така ВИЕ изграждахте у нас чувство на отговорност. Вие давахте пример, възпитавахте, калявахте характера ни. Научихте ни на най-ценното – да следваме мечтите си, да се борим за тях, да сме честни и упорити. Благодарим Ви от сърце за безсънните нощи, в които проверявахте контролни и тестове, когато не можехте да заспите, защото в класа е избухнал скандал, а Вие мислехте за нас като за свои деца... Днес съзнаваме, че сме получили най големия дар – Вашето внимание, загриженост и обич. И Ви благодарим! Предстоят ни нови запознанства, нови учители, но някъде дълбоко в сърцето, като безценен дар ще скътаме милите спомени от родното ни училище! Дъбок поклон пред Вас, скъпи учители! Сбогом, мило наше първо училище...” 

Кулминация на тържеството бе изненадата, подготвена от самите учители. Звучеше мелодия на песента „Един неразделен клас...”, а на стената мултимедия редеше подбрани епизоди от училищния живот на випуск  2017 година. Ученици, през сълзи на щастие и малко тъга се върнаха в годините като първокласници, спомниха си в снимки събития, в които са участвали и в няколко минути прозряха годините на своето израстване. Специален момент – залата пееше със скрити сълзи на умиление. Възпитаниците на ОУ „ Отец Паисий” с Равна гора успяха да трогнат сърцата на всички. Осъзнаха, че постигнатото тук е в резултат на упорития труд от тяхна страна и на добрите традиции в родното училище.

А класната – госпожа Хаджиева, въдвори ред в залата с думите: „ Отивате си, а аз искам да останете, не искам да ви пусна, но уви... Да, време е, раздялата е неизбежна, а имам да ви кажа още толкова неща. Обичам ви, надявам се сте го разбрали. Вий сте моите деца! Знайте и никога не забравяйте, че в мое лице ще имате винаги добър приятел, който с пожелание „На добър път” Ви дарява своето сърце, в което има място за всеки един от Вас!”

Втората част от програмата продължи на двора на училището, където се извърши ритуалът по предаване на училищното знаме от завършващите и приемане от малките. Големите се сбогуваха със символа на родното училище, а четвъртокласниците с трогателна сериозност го приеха с обещание да го пазят чисто и неопетнено. 

Моментът по раздаване на свидетелствата за зъвършено основно образование след седми и след осми настъпи. Празнично облечени в сини тоги и шапки абитуриентите мотивираха всички по-малки ученици да продължат да упорстват в учението, за да станат част от същия ритуал само след няколко години. 

Директорът на ОУ „Отец Паисий” с. Равна гора – госпожа Коева сподели с всички: „Няколко пъти вземах лист и молив, за да пиша слово и няколко пъти ги оставях. Реших да не пиша, а днес да говори сърцето ми. Помня първата ви класна стая на първия етаж в ляво, помня как редяхте звуци в срички и изречения в текстове. Помня първите несигурни диктовки и задачи с неизвестни, а после състезания, концерти. Под строгия ми поглед се старахте, а днес и руския дори разбрахте, „спряжение глагола” овладяхте. Настъпи време всеки да поеме по пътя свой. Бъдете смели, вярвайте в мечтите си и носете равногорските завети със себе си като истински Паисиевци. Покорете по - високи образователни степени, бъдещи строители, студенти... Разкрасете света с различието си и с уникалността на своите характери! Носете славата и престижа на училището!”

Випуск 2017 година – осемнадесет ученика получиха свидетелствата си уверени, че какъвто и път да изберат, тук в ОУ „Отец Паисий” с. Равна гора винаги ще намерят подкрепа, опора или съвет. На останалите ученици Директорът пожела весело, безгрижно лято.

Кметът на село Равна гора – господин Георгиев - поздрави финалистите и им пожела успешен старт в живота.

На прага на лятната ваканция училището бе изпълнено с много усмивки, песни и трепетни очаквания. За последен тракийски танц се приготвиха нашите абитуриенти. На финала, весело българско хоро, поведено от кмета на селото, се изви като събра ученици, учители и гости.

Изключително емоционалният празник приключи. Сълзите не се задържаха дълго в очите на завършващите. С присъща за възрастта им припряност вече мислеха за следващия момент – традиционна другарска среща, на която бяха поканени всички учители от училището и на която предстоеше много веселие, песни и танци.

На добър час, мили наши деца!

Сценаристи на програмата: Еливан Исмаилова, Даниела Анастасова

Автори: Янка Костадинова – учител по български език и литература,

               Таня Коева – Директор на ОУ „Отец Паисий” с. Равна гора

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови