Министерска проверка: Строи ли се дискотека на плаж Смокините

Министерството на туризма ще направи незабавно проверка има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера на плаж "Смокините-север", съобщиха от ведомството. 

В средата на април министерството глоби концесионера с 3856,55 лева заради нарушена цялост на плажната ивица. Глобата е по повод разораването на голям участък от дюните на плажа. Разчистването е направено заради бъдещ нощен клуб. За разораването алармираха преди дни местни жители, а институциите започнаха проверка.

Проверка на РИОСВ- Бургас пък установи, че дюните не били засегнати. 

"При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.", пишат от министерството.

Оттам допълват, че внесените и одобрени през 2021 г. схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от концесионера на морския плаж.

Министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри.

Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община, допълват от ведомството.

Към настоящия момент в Министерството на туризма няма информация за това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема, като министерството не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови