Южно Черноморие: Специализацията е морски и културен туризъм

13 общини в област Бургас казаха „да“ за развиването на общ туристически продукт

Всички 13 кметове на общини в област Бургас са заявили желание да се включат в създаването на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР). По този начин областта ще има въможност да развива общ туристически продукт, който ще бъде предлаган по време на участието на общините на различни туристически борси както у нас, така и зад граница. Концепцията за туристическо райониране на България беше създадена от екипа на министър Николина Ангелкова и е залегнала в Закона за туризъм още от 2015 г. 

Инициативата за нейната реализация на територията на област Бургас бе подета преди няколко месеца от нейния съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм към местния парламент Живко Табаков. Създаването на ОУТР е и сред акцентите в програмата за управление на кмета на Бургас Димитър Николов. 

Информационен сайт burgasdream.com, който има английски и руска версия, ще се включи в популяризацията на общия туристически продукт.

В страната ще бъдат обособени 9 туристически района, които са достатъчно големи, за да бъдат разпознаваеми на туристическата карта и достатъчно малки, за да бъдат управлявани ефективно. Бургас, като областен център, ще бъде двигател на организацията, която към момента носи наименованието „Южно Черноморие“. След нейното учредяване, което е предвидено за началото на септември, ще се създадат общи работни групи с представители на всички общини и бранша, които ще имат задача да изготвят обща маркетингова стратегия.

„В продължение на две седмици разговаряхме с кметовете на всички общини в областта. Те прегърнаха идеята за създаването на тази туристическа организация, тъй като чрез нея виждат възможност да рекламираме район „Южно Черноморие“ по най-добрия начин. Досега практиката беше всяка една община да участва поотделно на туристическите изложения, но реално много малко от тях можеха да си го позволят заради финансовия ресурс. Смисълът е да достигаме по-ефективно потенциалните за нас пазари, особено далечните - чрез представяне на достатъчно големи по обхват райони, които са разпознаваеми на картата и са познати не само на българите, но и на чужденците“, сподели Живко Табаков.

Организацията за управление на туристическия район ще запълни съществуващите липси в маркетинга и управлението на дестинациите между общините и Министерството на туризма, допълни той. Освен това ще обедини ресурсите на отделните общини - те ще се рекламират като едно цяло, но всяко място от областта ще предлага своите туристически продукти. 

За всеки туристически район е предложена основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите. Разширената специализация включва освен основните и до 4 допълващи вида туризъм. Основната специализация обаче няма да предопределя бъдещото брандиране на туристическия район, но ще служи като отправна точка при разработването на маркетинговите и брандинг стратегии.

„Нашият туристически район е с най-малко общини на територията си – само 13, но е на първо място по леглова база, нощувки и приходи. Основна специализация на нашия район е морски и културен туризъм. В разширената специализация се включват още морски рекреативен туризъм, всички видове културен туризъм, приключенски и екотуризъм, здравен туризъм, селски туризъм, религиозен и поклоннически туризъм. Към тези видове туризъм обмисляме да прибавим яхтен и круизен. Всяка една община ще запази своята индивидуалност, като даде предложения какво точно иска да рекламира. Идеята е да не се дублират различните видове туризъм, така че отивайки на дадено изложение - да предложим един различен пакет от туристически услуги на туристите“, коментира Табаков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ПРОЕКТА, КАКТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ОБЩИНИТЕ!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови