И това е в BG: На юг виждам 10 км плаж, на север още 5 км

Като погледна на юг, виждам 10 километра плаж и още 5 километра в другата посока. Няма бетон, няма шум."

Думите са на Неделчо Неделчев, съсобственик на къмпинг "Космос", най-северният в България, намиращ се на Дуранкулак, пише capital.bg.

Именно липсата на бетон и шум и наличието на повече природа са едно от основните предимства на Северното Черноморие пред презастроените плажове на юг, превърнали се в нонстоп парти дестинация. 

През последните години възможността за истинска почивка в по-малко познатия Север привлича все повече туристи, включително и от традиционно почиващите в курорти и къмпинги в област Бургас, които спряха да припознават места за ваканцията си там. 

Причината - строителството, което пълзи и по последните зелени оазиси и дюни, водейки след себе си сиви гледки, трафик, шумни тълпи и усещане за големия град.

Всъщност северът предлага продукти за всеки вкус. От луксозни голф комплекси, през класически семейни курорти като Албена и по-парти дестинацията като Златни пясъци, до автентичното хипарско прекарване в природата.

Северът свети със силна собствена светлина. Тя идва от птиците на Дуранкулак, рибарските лодки на село Крапец, обяда в мидената ферма "Дълбока", скалите на Тюленово, Камен бряг и Калиакра, фара на Шабла със задължителното хапване на рибена чорба в култовата кръчма "При бай Пешо".

Традиционно летище Варна посреща по 1 млн. пътници по-малко от летище Бургас годишно и преди коронавирус кризата успя да премине границата от 2 млн. пътници. Около 10-11% от тях се дължат на вътрешните полети от София, като други основни дестинации са Москва, Лондон, Виена, Тел Авив, както, разбира се, и Германия, която е ключов пазар за хотелиери от Златни пясъци. А от регионалните пазари най-важен остава румънският.

За бизнеса на къмпингите обаче основната група са българските клиенти. "Голяма част от гостите са от София и от Централна България", казва Неделчев от къмпинг "Космос", опровергавайки твърдението, че поради трудната си достъпност по суша дълбокият Север се посещава предимно от хора от Североизточна България. Къмпинг "Космос" е построен през далечната 1967 г. Разположен е на 40 декара, от които 20 декара се дават за палатки и каравани. 

Сега освен него другият популярен северен къмпинг е този на Крапец. "От няколко години има интерес и той расте. Идват все нови и нови хора, предимно българи. Румънците не са къмпингари", казва още Неделчев.

Основните плюсове на Северното Черноморие според него са спокойствието и ниските цени, като в сравнение с някои популярни къмпинги на юг разликата в цените за разполагане на каравана била в пъти. За хората на север сезонът навсякъде по българското Черноморие е еднакво къс - най-силните дни все са около 45. Сред минусите според него е, че на север е много популярно дивото къмпингуване, като има повече възможности за него, отколкото на юг.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови