Специалисти със съвети за справяне с горещините III

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Малко бира, много сянка и положителни емоции за справяне с горещините препоръчват лекари. За справянето с продължаващите трети месец горещини пред БТА говориха лекарите проф. Арман Постаджиян - началник на 

Отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в столичната Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) “Св. Анна“, доц. Росен Калпачки - началник на Клиниката по нервни болести към болница „Св. Анна“, д-р Светозар Марангозов - съдов хирург във Военномедицинска академия (ВМА), и д-р Йоанна Маринова, психиатър във ВМА.

Море вкъщи?

Солената морска вода действа изключително благотворно върху кръвоносните съдове, но солена вода, приготвена вкъщи, няма същите свойства каквито има морската вода. 

В морската вода се съдържат и минерали, подпомагащи вените, които в домашни условия не могат да се набавят. Пациентите, които имат проблеми с вените, дори и когато са на море, трябва да избягват най-горещите часове навън, допълни лекарят. 

Ластичните чорапи не са панацея

Ластични чорапи може да се използват при някои състояния, но те се носят само след лекарска консултация, тъй като с лекаря трябва да се уточни най-напред дали има нужда от тях, а след това тяхната компресия и дължина. Тези чорапи могат да навредят, ако компресията им не е дозирана правилно. Пациентите, които имат тежък лимфен застой – т. нар „слонски крака“, носят ластични чорапи, изработени по индивидуални параметри, посочи д-р Марангозов. 

Раздразнителни и немотивирани

В резултат на дълго продължаващите горещини, сред здрави хора, без никакви психични заболявания, наблюдаваме обща отпадналост, раздразнителност и лабилност, липса на мотивация за работа, каза д-р Йоанна Маринова. 

Според наблюденията ми, жеги, продължили около две седмици, са достатъчни, за да се отразят доста неблагоприятно върху работоспособността и желанието на хората за работа, допълни тя. Когато нямаш контрол върху околната среда, а пък се чувстваш отпаднал, е нормално да се прояви някаква раздразнителност и поведение, което не е много типично при други условия, каза още лекарят. 

По думите ѝ в горещините хора, които досега не са търсили помощ от психиатри, се обръщат към тях. Увеличил се е броят на хората, страдащи от тревожно-депресивни разстройства, които са потърсили психиатрична помощ. 

Вълна от тревожност

От средата на юли до средата на август имаше вълна от пациенти, проявяващи тревожност. По думите на д-р Маринова това е нормално, тъй като времето влияе върху кръвното налягане, а това обикновено притеснява всеки човек. В резултат се влошава психичното му състояние и се налага да потърси помощ. 

Пациентите обикновено казват, че се чувстват зле и напрегнати, че не могат да спят, както и че се променят кръвното им налягане и сърдечният пулс, и мислят, че ще им се случи нещо лошо, че ще получат инфаркт или инсулт, допълни тя. При много горещо време кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане спада, а това води до учестен сърдечен пулс. 

Хората усещат разтуптяването на сърцето и смятат, че получават инфаркт. Това са оплаквания, свързани с тревожния спектър, и някои хора търсят дори спешна помощ. Когато им се направят изследвания, виждат, че нямат основания за тревога за здравето им и нямат нужда от помощ. 

Трябва да отчитаме, че някои фактори не зависят от нас и е важно да се опитаме колкото можем съзнателно да контролираме реакциите си, допълни д-р Маринова. 

Съвети за здрави хора

Да не се излиза навън в най-горещите часове, да се осигури допълнително охлаждане вкъщи и на работното място, да има добра хигиена на съня, както и придържане към балансирано хранене и умерена физическа активност, съветва д-р Маринова. 

Пациенти с психични заболявания

Пациентите с психични заболявания реагират по различен начин на продължаващите горещини, в зависимост от заболяването, но не рядко състоянието им се влошава и се налага корекция на терапията им. От изключително важно значение е придържането към назначената им терапия. Някои пациенти стават много раздразнителни, агресивни и буйни, а хората с тревожни разстройства стават още по-тревожни, допълни д-р Йоанна Маринова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови