Домейн Мараш - качествени лимитирани серии вина с минимална технологична намеса

Винарска изба „Домейн Мараш“ е следващият участник на фестивала, който ще се проведе в експоцентър Флора на 1 и 2 юли с безплатни дегустации на вина, сирена и колбаси.

Името Мараш произлиза от проход в Стара планина и местност в непосредствена близост до Стралджа. В региона тече едноименна река, възпявана в множество стихове и поеми от древността.

„Мараш“ са винари от ново поколение, историята на избата е нова, но това мотивира екипа допълнително да работи усилено, за да наложи потенциала на Стралджанския регион и качествата на гроздето и плодовете. 

В "Домейн Мараш” се спазва класическа технология, където акцентът е запазване на натурата на продукта и минимална намеса в технологичния процес.

Изба "Мараш" произвежда вина от червени и бели сортове грозде, от посадъчен материал селектиран от Френски пепиниери и подбрани вследствие анализ на тероара. Това са Каберне совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Малбек, Пети вердо, Шардоне, Траминер, Мускат о’тонел, Вионие, Семийон, Совиньон блан. В продуктовата гама на винарската изба се предвижда производство на розови, пенливи и десертни вина. Екип от млади технолози с помощта на консултанти от Франция, произвежда качествени лимитирани серии вина с минимална технологична намеса. Екипът на винарната осъществява непрекъснат контрол на лозовите насаждения. 

Винарска изба „Мараш“ разполага с модерно оборудване, закупено от водещи производители от Франция, Германия и Италия. Винарната разполага със съдов капацитет от 4 000 хекто литра, съдове с малък капацитет от 10 до 100 хекто литра с цел селектирането на малки партиди висококачествени вина.

След като достигне технологична зрялост, гроздето се бере подборно в касетки и се транспортира до винарната в хладилни камиони. Тук се окачествява и подлага на физикохимичен анализ след което се подлага на двустепенно сортиране, първо на цели гроздове, а след ронкането и на отделните зърна при червените вина. 

Ферментацията се извършва в малки по обем съдове позволяващи осъществяването на непрекъснат контрол и прилагането на технологични приоми за получаването на селектирани серии бутикови вина. Вината отлежават в 225 и 400 литрови бурета от френски и американски дъб, подредени в подземно избено отделение при постоянен контрол на влажност и темперетура.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови