Шато Ботево произвежда биологично чисто вино от ръчно подбрано грозде

Винарска изба „Шато Ботево” е поредният участник във ВинотоФест, който ще се проведе на 1 и 2 юли в експоцентър Флора в Бургас.

Шатото е изградено през 2013 г. в землището на сeло Ботево, на 18 км от Ямбол, в местността Балталък. Има лозов масив от 1 000 дка, а посадъчният материал е селектиран и доставен от едни от най-добрите пипиниеристи в ЕС. Сортовият състав е от основни, традиционни български сортове, както и от съвсем нови за страната.

Капацитетът на винарната е годишна преработка на 750 тона грозде и производство на 500 000 литра бели и червени трапезни сухи вина. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането му.

Виното на избата е биологично чисто, а на гроздето се прави ръчен подбор.

Шато „Ботево“ предлага две основни серии вина Staven и Filigran, които са истинско удоволствие за ценители от среден и висок клас. 

Енолозите съчетават най-добрите характеристики на отделните сортове и резултатът е превъзходен.  Серията „Ставен”, включва бялото Пино гри и Совиньон блан, ароматно розе купаж между Пино ноар и Каберне Совиньон и червеният купаж между Пино ноар и Мерло . Затварянето на вината в бутилки със съвременна стелвин технология, запазва свежестта и ароматите на вината.

Другата серия, с която избата се гордее е „Филигран”. Тя е за познавачи и любители на вино, отлежавало във висококачествени дъбови бъчви, букет от аромати благодарение на последващото стареене в бутилка. Към серията са бялото вино Пино гри и Шардоне, направено по специална барел фермент технология, както и червеното Пино ноар, Каберне Совиньон и Каберне фран.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови