Вила Мелник прави вино от запазени местни сортове

Винарска изба Вила Мелник е поредният участник във ВинотоФест, който ще се проведе на 1 и 2 юли в експоцентър Флора в Бургас.

Вила Мелник е една от знаковите винарни от обширното семейство на югозападните изби, обединени от голямата любов и посветеност на местния сорт мелник. 

Вила Мелник е семейно имение, бутикова изба. Сградата е построена по модел на старите мелнишки къщи, но с размах и мащабност, които впечатляват. Изградена е на три нива, като избата е вкопана в пясъчния хълм.

Винарната отглежда 16 различни вида грозде, и то с възможно най-щадящи практики без използването на химични препарати. В местността Миндалото са засадени керацуда, совиньон блан, шардоне, вионие, тамянка, сандански мискет, руен, мелник 1300, сан джовезе, пино ноар, четири различни клона на мерло, четири клона на каберне совиньон и два клона на сира. Посадени са и 30 декара с мавруд, които са единствените засега насаждения от този сорт в района.

 

Лозето в Бели брег, ограждащо винарната, е с югозападно изложение и част от него е с широка мелнишка лоза, която се гледа по стария местен начин – не на редове, а на гижи, чашковидно. Посадките за част от нея са от бившето ТКЗС, а другите са им дали приятели от съседно село – от тяхното стогодишно лозе. Узрява в средата на октомври, постигайки достатъчна захарност от 24 до 26%. Гроздето от нея е с по-тъмен цвят и с повече ароматност. 

Винарната притежава 250 български, американски и френски бъчви. Винифицират в 55 ферментатори с различен обем, с вместимост от 3, 5, 7 и 10 тона. Така са изчислени, че да може да се мести съдържимото от един в друг съд, докато се правят купажите.

Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250 т грозде. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови