Рибари: Вече не е интересно, паламудът е страшно много

Незапомнени количества паламуд вадят рибарите от Обзор до Царево, сочи проверка на burgasdream.com.

„Вече не е интересно, не е новина. Паламудът е страшно много“, коментира Георги Пейчев, собственик на кораб и рибопреработвателно предприятие в Царево.

Риболовният сезон започна ударно. От поне седмица дори любителите рибари се връщат с по 50-100 палмуда и то по 1,5 - 2 кг парчето. 

ЗА ПРОВЕРКИТЕ НА ИАРА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Заради изобилието цената на деликатесната риба падна рязко. И ако преди наплива на пасажите за по.малко от 10 лева килото не можеше да се намери, сега масово е за 5 лв., като на места пада и до 4 лв./кг, видя burgasdream.com.

Ето и една рецепта, която е горещо препоръчана от стари рибари:

Вземат се две риби от по 800 гр и се нарязват на филии, след което се нареждат в тавичка една до друга. 

В същото време се приготвя сосът, с който ще се залее рибата.

Настъргват се между 800-1000 гр домати, в тях се слага ситно нарязана връзка магданоз, две глави ситно нарязан лук, 100-150 гр стафиди, десетина счукани ореха, черен пипер. сол на вкус, 1/2 чаена лъжичка кимион, а някъде слагат и щипка канела.

Всичко това се полива обилно с около 200-300 гр зехтин и се разбърква с лъжица, след което с него се залива рибата. Рибата трябва да бъде покрита от соса.

Пече се във фурната на 250 градуса, след като заври може да се смали до 200 гр. След като сосът се сгъсти, се оставя още 10 минути да се запече.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови