Мъфини с лимонов крем и крем Маренго на Златина Люис

Ето поредната порция от творенията и рецептите на Златина Люис, която е един от виртуозите в направата на торти в Южен Уелс.

За нея е истинско удоволствие да предава уменията си на другите почитатели на захарното изкуство - били те професионалисти или любители. 

Лимонени мъфини с лимонов крем и крем Маренго (Целувчен крем)

Lemon meringue muffin

Продукти за 12 мъфина:

За мъфините:

125г масло

2ч.л. ванила есенция

150г захар

Настъргана кора от 2 лимона

3 яйца – разбити

225г брашно-пресято с 1 бакпулвер

3 с. лъжици мляко

Продукти за лимоновия крем:

3 големи яйца

100г захар

90мл лимонов сок (от около 3 лимона)

3с.л. настъргана кора от лимон

125г масло нарязано на кубчета

Продукти за целувчения крем (Маренго)

3 белтъка (120г)

240г захар

Щипка лимонтузу

Приготовление на лимоновия крем:

Яйцата, захарта, лимоновия сок и кора се слагат в малка тенджера или касерола. Загряват се на слаб огън и се разбъркват непрекъснато, в продължение на 10-тина минути, докато сместа се сгъсти. Когато прекарате дървена лъжица или шпатула през дъното, трябва да остава следа. Маслото се прибавя на кубчета, като се изчаква всяко предишно да се усвои напълно, преди да се добави следващото. След като кремът е готов, се прехвърля веднага в чиста купа, която се поставя върху съд с ледена вода. Когато кремът се охлади, се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилника за час, докато стегне. Крема се използва за напълване на мъфините.

Приготовление на мъфините:

Загрейте фурната на 190*С.

Разбийте заедно размекнатото масло, захарта,  есенцията ванила и настърганата кора от лимон на пухкав крем.

Добавете 2 лъжици от пресятото брашно и разбъркайте, добавяйте по малко от разбитите яйца, като редувате брашно, яйца до пълното им поемане и накрая добавете млякото.

В тавичка за мъфини наредете 12 хартиени кесийки за мъфини.

Напълнете всяка кесийка на половина със сместа (1-2 с.л) Добавете 1 ч.л лимонов крем и отгоре покрийте с още една с.л. от тестото.

Печете около 25 мин в загрятата фурна, докато мъфините бухнат и са готови изпечени –с зачервена коричка. Извадете от фурната и охладете мъфините.

Включете отново фурната на 220*С.

През това време направете целувчения крем (Маренго), като разбиете на пухкав и стегнат крем белтъците с захарта (като крем за целувки), добавете лимонтузу и бийте още няколко минути до получаване на глейз.

Шприцовайте розета крем Маренго върху мъфините, добавете малка лъжичка лимонов крем и отново покрийте с белтъчен крем.

Върнете в горещата фурна за няколко минути, само повърхността на мъфините да покафенее леко. Поръсете леко с пудра захар и охладете, готови за сервиране.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови