Опитайте браунито със солен карамел на MasterChef Севда на шоу в Бургас

Кампанията на фондация Биоразнообразие  "Щипка сол с кауза" стартира с кулинарна демонстрация 

Кулинарна демонстрация на тема „Солта, без която не можем…“ ще направи победителят от втория сезон на MasterChef – шеф Севда Димитрова пред посетителите на Street Food & Music Festival 2020 - Бургас. На живо тя ще покаже как се приготвят гурме рецепти с натуралния продукт от Атанасовско езеро – „Цвете на солта“, за да демонстрира как една защитена територия от мрежата Натура 2000 може да предлага нови гастрономически възможности.

Животът в чужбина, пътуването в различни страни, срещата с различни култури и хора запалва в Севда искрата да експериментира в кухнята. „Кулинарията е необятна територия. Аз уча всеки ден и оставям въображението и сърцето да ме водят! – споделя тя и добавя: „Като участник във втория сезон на MasterChef и първия вегетарианец в света, спечелил този формат, аз преоткрих кулинарията по нов начин, с много по-голяма сила. Осъзнавам, че съм голяма късметлийка да работя това, което обичам. Имам щастието да работя в собствен ресторант, да експериментирам, уча и приготвям храна така, както на мен ми харесва, без това да ми бъде налагано от някой друг“.

Кулинарната демонстрация на фестивала е част от кампанията на фондация Биоразнообразие  "Щипка сол с кауза", която екипът на LIFE проект Лагуната на живота / The Lagoon of Life стартира, за да демонстрира различни продукти и услуги от Атанасовско езеро, които освен, че са с добавена стойност, помагат за опазването на тази значима природна територия. 

Атанасовско езеро по уникален начин успява да бъде защитена територия от международно значение, в която поддържането на симбиозата Човек - Езеро в полза на богатото биоразнообразие има важно значение, но в същото време предоставя природни продукти, които се ползват в различни производства. Солта от розовите басейни служи за храна, за пътища и като добавка, включително в известния млечен шоколад от серията „Вкусна дива България“. 

В кулинарната демонстрация шеф Севда Димитрова ще представи Брауни със солен карамел; Филе от фагри, картофена еспума с ванилия, глазирани зеленчуци, морска пяна; Бърза туршия от червен лук; Туршия от тиквички и краставици, както и Сьомга гравлакс. 

„Цвете на солта от Атанасовското езеро“ е нежна, деликатесна сол с мек вкус и аромат на море. Тази сол е като много фин каймак или тънка мембрана. Това са младите кристали, които се зараждат на повърхността на водата през юли и август. Те са съвсем леки и не потъват, а морският бриз ги отнася към брега на басейна, откъдето се събират ръчно – и това е единственият им допир с човешка ръка. Не се подлагат на никаква преработка, а просто се събират внимателно и в този вид се предлагат. Така че цвете на солта е крайно чиста сол, натурална, ръчно събрана, нерафинирана... 

Заповядайте на Морска гара на 6 август (четвъртък) от 17:45 часа, за да станете част от солената магия в изисканата кулинария.  За повече информация www.lagoon.biodiversity.bg   

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови