Екзотично: Стриди на пазара в Бургас, 2.50 лв. бройката

Все по-екзотични риби и морски дарове се появяват на малките специализирани магазинчета на централния пазар Краснодар в Бургас.

Последното скъпо изкушение са стридите, видя meduzata.com.

Те се предлагат с цена 2.50 лева за брой и са старателно изложени в натрошен лед.

За да изпробвате тази морска екзотика е нужно да се знаят някои правила:

Не ги дръжте просто ей така в хладилника

Ако няма да ги приготвяте или консумирате веднага, ги покрийте с лед, преди да ги сложите в хладилника. Така ще подсигурите колкото се може по-ниска температура, за да намалите риска от бактерии и разваляне.

Внимавайте когато ги отваряте

Стридите имат остри краища на черупките, затова най-добре използвайте кърпа или ръкавица, за да предпазите ръката си в случай, че ножът ви се отплесне.

Колкото до ножа – най-добре използвайте специален нож за стриди, за да намалите риска от нараняване. В краен случай и малък кухненски нож ще свърши работа, но подходете с повече внимание (и не използвайте нож, на чието острие държите).

Не бързайте с отварянето им

Дори да ги държите върху лед, изчакайте точно до преди момента на сервиране, за да ги отворите – така ще съхраните свежия им вкус и ще ги предпазите от замърсявания.

И разбира се, ако сред стридите, които сте купили, има някоя с наранена или счупена черупка, през която се вижда вътрешността, задължително я изхвърлете.

Сърбайте на воля

Без да се притеснявате как изглежда отстрани, не пропускайте да изсърбате течността вътре в самата стрида, защото ще пропуснете уникалния вкус на море.

Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е тя да бъде бистра и прозрачна.

Не ви трябва нищо повече

Стридите трябва да са център на масата, и в никакъв случай не разваляйте изживяването им, като притъпите финия им вкус с нещо допълнително.

Разбира се, няма нищо лошо във филия прясно изпечен хляб с малко масло в допълнение, а няколко капки лимон върху тях са си направо задължителни, но всичко друго е излишно. (Освен бялото вино, за което вече споменахме.)

И все пак, ако суровото не е за вас…

Стридите обикновено се ядат сурови, за да усетите в най-голяма степен вкуса и аромата им. Но това съвсем не е единственият начин – може да ги приготвите на барбекю, или с други морски дарове в задушено или супа, или дори панирани.

Само не забравяйте, че ако ще ги готвите, те имат нужда от съвсем малко време за приготвяне – добавете ги в последния момент, за да избегнете момента, в който се превръщат в безвкусна гума.

 

Коментари   

#1 Lester 12-11-2023 18:02
My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the costs.
But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on numerous websites for about a year and am concerned about
switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net.
Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

Any help would be really appreciated!

My webpage :: where to
buy cialis online safely: [censored]url
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови